Linkovi

Američki spejs-šatl Atlantis lansiran danas sa Floride


Posle dve nedelje odlaganja, američki spejs-šatl Atlantis lansiran je danas sa lansirne stanice na Floridi ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, kako bi bila nastavljena njena izgradnja.

Zvaničnici NASA ocenili su da astronauti Atlantisa treba da izvedu do sada najsloženije zadatke na izgradnji Međunarodne svemirske stanice, a glavni cilj 11-dnevne misije je instaliranje modula na Sunčevu energiju, vrednog 372 miliona dolara.

NASA je već nekoliko puta iz tehničkih razloga i loših meteoroloških uslova odlagala lansiranje Atlantisa, koje je prvobitno bilo predviđeno za 27. avgust. Da šatl nije poleteo danas, NASA bi morala da odloži lansiranje Atlantisa najmanje do kraja septembra, a možda čak i do poslednjih dana oktobra.Tom misijom nastaviće se rad na izgradnji Međunarodne svemirske stanice, zaustavljen pre skoro četiri godine, posle eksplozije šatla Kolumbija u februaru 2003. iznad Teksasa, kada je poginulo sedam astronauta koji su se vraćali na Zemlju.

Atlantis at Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, Friday" hspace=2 src="/serbian/images/ap_US_Space_Shuttle_Atlantis_fri_08sept06_210.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>NASA planira da izvede još 14 misija kako bi završila izgradnju svemirske stanice pre povratka njene posade 2010. godine, posle čega američka svemirska agencija namerava da se posveti letovima na Mesec i Mars. NASA je juče na 24 sata odložila lansiranje spejs-šatla Atlantis, zbog tehničkih problema. Let je odložen 45 minuta pred poletanje, u trenutku kada su se astronauti nalazili uršatlu i iščekivali odbrojavanje.

XS
SM
MD
LG