Linkovi

Pet godina od terorističkih napada na SAD


Pet godina posle terorističkih napada Al Kaide na SAD, 11.septembra 2001, postignuti su značajni rezultati. Koalicija koju predvode SAD danas onemogućava liderima Al Kaide, kao što je Osama bin Laden, da slobodno deluju, da vrše finansijske transakcije i komuniciraju sa svojim operativcima. Predsedik Džordž Buš je rekao da su SAD i njihovi prijatelji i saveznici “prebacili borbu na teren neprijatelja”.

”Od 11. septembra, naša koalicija je uhvatila ili pobila rukovodioce i operativce Al Kaide i brojne druge teroriste širom sveta. Neprijatelj živi pod stalnim pritiskom i mi nameravamo da i dalje vršimo taj pritisakm,” rekao je Buš, dodavši da SAD “ne prave razliku izmedju onih koji su angažovani u terorističkim aktivnostima i onih koji im daju utočište i koji ih podržavaju.”

”Zahvaljujući našim naporima, sada u svetu ima tri država manje koje sponzorišu terorizam nego što je bio slučaj 11. septembra 2001. Avganistan i Irak su od terorističkih zemalja postali saveznici u borbi protiv terorizma. Libija je odbacila terorizam i odustala od programa proizvodnje oružja za masovno uništenje, kao i od svog nuklearnog materijala i opreme,” rekao je predsednik Buš i naglasio
da su SAD “usredsredile svoj uticaj da bi unapredile slobodu i demokratiju, kao velike alternative represiji i ekstremizmu.”

“Naziremo dan kada će narodi širom Bliskog istoka imati vlade koje će poštovati njihovo dostojanstvo, kada će postati kreativni i prebrojavati biračke lističe. Naziremo dan kada će gradjani širom tog regiona imati slobodu govora, kada će žene imati sva prava, a deca sticati obrazovanje da bi bila uspešna u životu. Naziremo dan kada će sve zemlje Bliskog istoka biti saveznici u borbi za mir.”

“To će”, dodao je predsednik Buš, “biti velika ideološka borba 21-og veka....Sve civilizovane zemlje”, rekao je predsednik, “su zajedno angažovane u toj borbi izmedju umerenosti i ekstremizma.”

XS
SM
MD
LG