Linkovi

Američka firma Sansvajer gradi visinske balone kao komunikacione releje


U kalifornijskoj pustinji inženjeri ovih dana isprobavaju jednu novu relejnu platformu, u kojoj je moderna elektronika spojena sa tehnologijom s početka 20. veka. Konstruktori kažu da bi njihova letelica ispunjena helijumom mogla da predstavlja jeftiniju zamenu za komunikacione satelite.

Prototip dirižabla sa daljinskim upravljanjem, nazvanog Stratelit, gradi se u ogromnom hangaru, u kome su nekada gradjeni bombarder tipa B-1 i eksperimentalni svemirski brod X-33. Bob Džouns, funkcioner kompanije Sansvajer netvorks, kaže da će taj balon lebdeti u stratosferi, na visini od gotovo 20 hiljada metara, pokrivajući video, audio i kompjuterskim komunikacijama područje veličine Teksasa.

Stratelit ima krutu konstrukciju, za razliku od napumpanog balona zvanog blimp, i liči na klasične cepeline iz 20-tih godina prošlog veka. Prototip je dugačak 37 metara, a težak svega 340 kilograma, jer je sagradjen od kompozitnih materijala na bazi ugljenih vlakana. Pravi Stratelit biće pet puta veći. Bob Džouns pokazuje posetiocima delove dirižabla:

”Ovo su peraja. Veoma su laka, jer su sagradjena od slojeva ugljenih vlakana i stvrdnute pene. Stalo nam je da osiguramo da elementi konstrukcije ne popuste pod naprezanjima.“

Predvidja se da bi Stratelit izmedju dva servisiranja mogao da provede u vazduhu godinu i po dana. Bob Džouns se nada da će, ako sve bude u redu sa testovima, ova letelica naći primenu u industriji komunikacija, ali i u drugim segmentima industrije.

”Neverovatan je potencijal ove letelice, ne samo u komunikacijama već i u unutrašnjoj bezbednosti ili osmatranju granica, kako na kopnu tako i na moru.“

Džouns kaže da bi Stratelit mogao da se koristi i u operacijama traganja i spasavanja, posle prirodnih katastrofa. On dodaje su američke oružane snage već izrazile interesovanje za ovaj projekat, kao i latinoameričke države Kolumbija i Peru. Kompanija Sansvajer nije jedina koja koristi spoj stare i nove tehnologije. Samo nekoliko koraka dalje, jedna kompanija čiji su osnivači ruski imigranti, konstruiše reklamne balone i razvija hibridnu letelicu sa elementima dirižabla i aviona, koja bi mogla da prevozi turiste ili teret. Još malo dalje, u pustinjskom gradu Mohavi, vizionar svemirskih letova, Bart Ratan, razvija letelicu za prevoz turista do granice svemira. Pre dve godine, Ratan je sa aerodroma Mohavi lansirao prvi privatni svemitrski brod, nazvan Svemirski brod jedan.

XS
SM
MD
LG