Linkovi

Kongres ponovo zaseda posle letnje pauze


Članovi američkog Kongresa vratili su se na posao posle duge letnje pauze, a Republikanci i Demokrate započeli su nekoliko nedelja užurbanih zakonodavnih aktivnosti, pre nego što ponovo napuste Kongres da bi učestvovali u kampanji pred novembarske izbore.

Predizborna atmosfera jasno se oseća na Kapitol Hilu, a obe političke partije u preostalim danima zasedanja Kongresa nastoje da iskoriste pitanja Iraka i nacionalne bezbednosti da steknu prednost nad političim protivnicima.

Sada, kada su i Senat i Predstavnički dom nastavili sa radom, jasno je da Demokrate i Republikanci u Kongresu smatraju da su Irak i bezbednosna pitanja - teme od presudnog značaja na predstojećim izborima. Dok ankete i dalje pokazuju da Republikanci i predsednik Buš trpe političke gubitke zbog situacije u Iraku, demokratski lideri prihvatili su se mikrofona kako bi izrekli nove kritike. Lider senatske manjine Heri Rid izneo je suštinu demokratske strategije, kojom želi da se pokaže kako neuspesi Bušove politike u Iraku destabilizuju Bliski istok, podstiču nuklearne ambicije Severne Koreje i slabe američku vojsku.

«Činjenice ne lažu. Pod Bušovom administracijom i ovim, republikanskim Kongresom, Amerika je manje bezbedna zemlja, suočava se sa većim pretnjama, i nespremna je za opasni svet u kome živimo».

Rid i druge Demokrate u Senatu ove nedelje će predložiti rezoluciju kojom se traži ostavka sekretara za odbranu, Donalda Ramsfelda. Kao uvertira pred debatu, Demokrata iz Kalifornije, Barbara Bokser osvrnula se na nedavne Ramsfeldove izjave da kritičari predsednika Buša u Iraku nisu naučili lekcije iz Drugog svetskog rata.

«Ne mislim da ostajanje na istom kursu neuspešne politike u Iraku ima bilo kakve veze sa popuštanjem nacistima uoči II svetskog rata. Koncentrišimo se na sadašnjost, gospodine sekretare i gospodine predsedniče. Dovedimo novo lice na čelo Sekretarijata za odbranu. Krenimo napred, sa nadom. Krenimo napred - sa planom.»

Republikanci u oba doma Kongresa zauzvrat su optužili Demokrate da nastoje da politizuju iračko pitanje zbog sopstvene koristi. Lider Republikanaca u Predstavničkom domu, Džon Bejner, rekao je novinarima da će pokušati da spreči da takva rezolucija uopšte bude stavljena na dnevni red. Lider senatske većine, Bil Frist, kaže da su Demokrate, politizujući pitanje Iraka, oslabile moć vlade u ratu protiv terorizma i unutrašnjoj bezbednosti.

«Mislim da je to čisto politička igra u vreme dok mi nastojimo da razmatramo veoma ozbiljno pitanje zaštite naših luka, i obezbedimo da naša vlada i predstavnici imaju sredstva u borbi protiv terora, da obezbedimo stalno finansiranje naših trupa u inostranstvu. A ako oni žele da ubace čisto stranački, politički amandman ili rezoluciju, ja ću na to reagovati.»

Nesuglasice oko Iraka i rada sekretara Ramsfelda dešavaju se u vreme kada predsednik Buš pokušava da serijom govora uveri Amerikance da podrže njegov pristup situaciji u Iraku i ratu protiv terorizma.

«Ti radikali su objavili beskompromisni rat slobodi. Nerazumno je misliti da možete da pregovarate sa njima».

Republikanski senator Mič Mekkonel odgovorio je na kritike Demokrata da je Irak odvratio pažnju SAD od borbe protiv Al Kaide.

«Irak je, prema jednom od lidera Al Kaide, Al Zavahiriju, centralni front u ratu protiv terora, i mi se slažemo s njim. Ne znam zašto ljudi ne mogu da prihvate njegove reči. Irak je postao mesto gde se bije bitka protiv terora».

Republikanski lideri predvidjaju da će se Kongres raspustiti krajem septembra da bi njegovi članovi mogli da se pripreme za izbore. Do tada, u centru pažnje biće donošenje zakona iz domena bezbednosti i odbrane, kao i zakona o politici ispitivanja terorista i domaćem prisluškivanju osumnjičenih za terorizam. Medjutim, Kongres neće moći da završi veliki zakon o vladinom budžetu pre novembarskih izbora, zbog čega će zakonodavci morati da se sastanu sredinom novembra da dovrše posao 109. Kongresa.

XS
SM
MD
LG