Linkovi

U Podgorici potpisan Sporazum Crne Gore i Ruske Federacije


Izborna ćutnja uoči parlamentarnih i lokalnih izbora u Crnoj Gori, koji su zakazani za 10.septembar, nastupa u ponoć. Za to vrijeme, u Podgorici je danas potpisan Sporazum o saradnji Kancelarije vrhovnog državnog tužioca Crne Gore i Generalnog tužilaštva Ruske Federacije .

Sporazum su potpisali vrhovni državni tužilac Crne Gore Vesna Medenica i njen ruski kolega Juri Čajka.

Dokument predviđa učvršćivanje zajedničkog rada tužilaštava obje ržave i poboljšanje saradnje u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, kao i obezbjeđivanju zakonitosti i zaštiti prava i sloboda građana.

“Iskustva Rusije na planu borbe protiv organizovanog kriminala mogu biti od velike pomoći za Crnu Goru”, kazala je Medenica.

Čajka je rekao da se radi o dobrom sporazumu koji sada samo treba realizovati.

“Spremni smo da sa vama podijelimo naša znanja i iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala”, naveo je on. Upitan da li ima saznanja o pranju ruskog novca u Crnoj Gori, Čajka je odgovorio odrečno.

“Ukoliko neko ima takve informacije neka ih dostavi i mi ćemo, zajedno sa kolegama iz Crne Gore, reagovati. Ali, ukoliko je ruski novac koji se ulaže u Crnu Goru legalno zarađen onda to samo treba pozdraviti”, istakao je on.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sreo se danas sa generalnim tužiocem Rusije Jurijem Čajkom i crnogorskim državnim tužiocem Vesnom Medenicom.

U saopštenju iz Vujanovićevog kabineta navodi se da je interes obje strane suzbijanje organizovanog kriminala koji, po svom karakteru, nije ograničen na djelovanje unutar država, nego ima međunarodni karakter.

Dodaje se da je iskazano obostrano očekivanje da će saradnja biti u funkciji unapređenja odnosa Tužilaštava i pravosudnih organa u cjelini.

XS
SM
MD
LG