Linkovi

Tadić u Pentagonu: Moramo zajedno spriječiti bilo kakvo incidentno stanje na Kosovu


Predsjednik Srbije Boris Tadić otputovao je u Kolumbus, u saveznoj državi Ohajo, gdje će u pratnji senatora Džordža Vojinovića i komandanta američke Nacionalne Garde, generala Stivena Blama, obići sjedište Nacionalne garde Ohaja - strateškog partnera Srbije u domenu odbrane. Tadić će u Ohaju razgovarati i sa guvernerom , čime će okončati trodnevnu zvaničnu posjetu Sjedinjenim državama.

Predsjednik Srbije je prije podne razgovarao i sa funkcionerima Pentagona. Tadića je, u odsustvu sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda koji je na postoperativnom oporavku, primio zamjenik sekretara Gordon Inglend (England).

Predsjednik Tadić je sa zamjenikom Sekretara Ramsfelda razgovarao o predstojećoj saradnji oružanih snaga Srbije i SAD i bezbjednosnoj situaciji na Kosovu, koje je po mišljenju Tadića - najosjetljiviji dio Balkana u ovom trenutku.

“Ne smije se dozvoliti bilo kakvo incidentno stanje, bilo kakvo pucanje i povređivanje ljudskih života. Moramo svi zajedno spriječiti takav epilog i zbog toga je pregovarački proces od presudne važnosti. Pregovori moraju da budu takvi da rezultiraju rješenjem prihvatljivim za obje strane. To sam saopštio i u Pentagonu”.

Sa zvaničnicima Pentagona dogovoreno je da se situacija na Kosovu svakodnevno analizira i prati na nivou dva generalštaba i dva ministarstva odbrane, kaže Tadić.

Rezultati njegove trodnevne posjete Vašingtonu, kako naglašava, biće vidljivi nekoliko sedmica po njegovom povratku u Srbiju. U svakom slučaju, Tadić je i u razgovorima u Pentagonu naglasio stabilnost Srbije i balkanskog regiona kao preduslov demokratskog razvoja i evroatlantskih integracija, u čemu je – kako ističe - nesporno važno strateško partnerstvo sa Sjedinjenim državama.

“Ne treba previše žuriti sa zaključcima. Nekoliko nedjelja nakon posjete Vašingtonu vidjećemo kakvi su rezultati. Imamo prilično različita mišljenja u pogledu budućnosti Kosova. Još jednom smo to potvrdili, ali je izuzetno važno da očuvamo kapacitete naše strateške saradnje u budućnosti. Bez toga neće biti ni prosperiteta u Srbiji, koji je potreban ne samo za našu zemlju i naše građane, već i za čitav region”.

Predsjednik Srbije je juče sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs potpisao sporazum o statusu snaga (SOFA) - temeljni dokument partnerskih i savezničkih odnosa sa američkim oružanim snagama. Sada, slijedi realizacije strateške saradnje sa Nacionalnom gardom u Ohaju, kaže Tadić:

"Partnerski program naše zemlje sa saveznom državom Ohajo, o saradnji Nacionalnoe garde Ohaja sa našom vojskom dao je rezultate i kada su u pitanju države u okruženju. Primjera radi u Mađarskoj je podignut kvalitet oružanih snaga i reformi u toj zemlji. Juče sam potpisao SOFA ugovor. Ta činjenica je u Vašingtonu visoko cijenjena. Nastavljamo dalje sa obukom, potrebno nam je i novo znanje i nove tehnologije u domenu odbrane. Imao sam prilike da razgovaram sa sekretarom za avijaciju o tome kako pomoći tom rodu naših opružanih snaga. Treba sačekati rezultate ove posjete."

U delegaciji predsjednika Srbije bio je i zastupnik načelnika generalštaba, general Zdravko Ponoš.

XS
SM
MD
LG