Linkovi

Tadić: Naši argumenti o Kosovu bili bi jači da smo riješili problem Ratka Mladića


Sumirajući utiske prvog dana posjete Sjedinjenim državama, predsjednik Srbije Boris Tadić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su njegovi sagovornici u američkoj zakonodavnoj vlasti – od lidera republikanske većine u Senatu Bila Frista, preko senatora Ričarda Lugara, Džordža Vojinoviča, Džona Mekejna i Ričarda Durbina, do vođe opozicije u Senatu, demokrate Herija Rida, iskazali veliki interes za strateško partnerstvo Sjedinjenih država i Srbije. Takvu poruku Tadić je, kako je rekao, čuo baš kao i od savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost, Stivena Hedlija i drugih funkcionera.

Tadić je sagovornicima u Vašingtonu predočio argumente vlasti u Beogradu u pogledu očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije na Kosovu, navodeći kako je potrebno naći održivo rješenje koje neće ugroziti stabilnost Srbije i balkanskog regiona uopšte.

Tadić priznaje da je pregovaračka pozicija Srbije u ovom trenutku komplikovana, ali da od međunarodnih faktora očekuje da u formiranju stava o kosovskom statusu “osim aspiracija kosovskih Albanaca, uzmu u obzir i interes oko 10 miliona Srba koji žive u regionu”. Na pitanje Glasa Amerike - da li očekuje da bi stavovi koje je predočio funkcionerima u Vašingtonu mogli da prolongiraju statusne pregovore za Kosovo koje Kontakt grupa želi da okonča do kraja godine, Tadić je rekao:

“Ja u ovom trenutku ne mogu da procjenim kakva će biti reakcija SAD i američke aadministracije, ali ja sam u svakom slučaju iznio argumentaciju da se ovdje ne radi samo o pregovorima o statusu Kosova, već da se radi o stabilnosti svih država regiona uključujući i Srbiju. sada je na američkoj strani da se napravi jedna analiza mojih stavova”

Predsjednik Srbije je sa sagovornicima razgovarao i o spornom pitanju hapšenja Ratka Mladića, koje je – kako je rekao – najveća prepreka u odnosima Srbije i SAD. Tadić očekuje da će Mladić u najskorijem roku biti izručen Haškom sudu i dodaje da bi njegova pozicija u Vašingtonu bila jednostavnija da je pitanje Ratka Mladića bilo riješeno.

“Mi više ne bismo imali problem američke finansijske pomoći našoj zemlji. Ja sam morao da tražim od američkih senatora da se ta zakonska ograničenja, koja danas imamo u vezi sa finansijskom pomoći Srbiji, ponište. Istovremeno i pregovori o Kosovu bili bi sa kudikamo snažnijom argumentacijom i bolje vođeni s naše strane da smo imali riješen problem Ratka Mladića. Naš kredibilitet bi u svijetu bio kudikamo veći”, kazao je Tadić.

Predsjednik Srbije je u Vašington doputovao na poziv američkog državnog sekretara Kondolize Rajs, sa kojom će nakon današnjeg sastanka potpisati Sporazum o statusu snaga (SOFA) kojim će se regulisati prava i obaveze američkog vojnog osoblja u Srbiji. Tadić bi danas trebalo da razgovara i sa potpredsjednikom Čejnijem i čelnicima spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa Henrijem Hajdom i Tomom Lentošom.

U popodnevnim satima Tadić će održati predavanje u fondaciji Heritidž.

Tadić je posjetu vašingtonu počeo susretom sa republikanskim senatorima Džordžom Vojinovićem i Ričarfdom Lugaorm. Opširniji izvještaj o raygovorima sa senatorom Vojinovičem možete pročitati OVDJE.

XS
SM
MD
LG