Linkovi

Izrael ukida blokadu Libana


Izraelsko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da Izrael ukida dvomesečnu blokadu Libana, koju je uveo na početku ofanzive protiv gerilaca Hezbolaha.

Ubrzo posle tog saopštenja, letelica libanskog nacionalnog avioprevoznika, «Midlist erlajns», obletevši oko prestonice spustila se na aerodrom.

Izraelska predstavnica je međutim saopštila da će ukidanje blokade biti postepeno i da će posle ukidanja vazdušne blokade, pomorska blokada ostati sve dok se duž libanske obale ne razmeste međunarodne snage.

Nešto ranije, u Bejrut je doputovao nemački ministar inostranih poslova Frank Valter-Štajnmajer, na konsultacije sa Libanskom vladom o pomorskim patrolama.

Četiri eksperta Ujedinjenih nacija za ljudska prava su danas u Libanu počela istragu mogućeg kršenja ljudskih prava tokom jednomesečnog rata između Izraela i Hezbolaha, koju će nastaviti u Izraelu.

Eksperti, koji do kraja meseca treba da podnesu izveštaj Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava, sastaće se zvaničnicima libanske i izraelske vlade, civilima i žrtvama na obe strane sukoba.

XS
SM
MD
LG