Linkovi

Velike sile razmatraju uvođenje sankcija Iranu


Predstavnici šest svetskih sila sastali su se u Berlinu kako bi razmotrili «sledeće korake» u sporu sa Iranom zbog njegovog nuklearnog programa. Razgovorima su prisustvovali zvaničnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN - SAD, Francuske, Britanije, Kine i Rusije – kao i predstavnici Nemačke.

Iran nije ispoštovao rok koji mu je zadao SB da obustavi sporno obogaćivanje uranijuma, a koji je istekao 31. avgusta. SAD kažu da očekuju od članica SB da ispoštuju odluku o uvodjenju sankcija Iranu zbog nepoštovanja zadatog roka. Medjutim, Rusija i Kina do sada nisu bile voljne da podrže takve sankcije.

U medjuvremenu, visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost, Havijer Solana, najavio je da će se u subotu sastati sa glavnim iranskim nuklearnim pregovaračem, Alijem Laridžanijem. Solana nije naveo mesto održavanja susreta.

Evropski i iranski zvaničnik trebalo je da se sastanu u sredu, ali je Iran odložio sastanak.

Hatami u SAD

Bivši iranski predsednik Mohamad Hatami koji boravi u poseti SAD održaće govor u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu o tome da tri tradicionalne religije – islam, hrišćanstvo i judaizam mogu da saradju na unapredjivanju mira.

Hatami je najviši iranski zvaničnik koji je posetio SAD od islamske revolucije u Iranu 1979. godine. Stejt department je saopštio da osigurava bezbednost Hatamiju tokom njegove posete.

Portparol Stejt departmneta je objasnio da je takva zaštita ranije pružana i drugim visokim stranim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG