Linkovi

Tadić: Svi koji imaju protivne interese Srbiji raduju se što Mladić nije u Hagu


Ekspoze Borisa Tadića u vašingtonskoj fondaciji ”Heritidž“ bio je prvi javni govor koji je ikada jedan predsednik Republike Srbije održao u SAD. U izlaganju naslovljenom ”Srbija i njeno mesto u svetu“ predsednik Tadić je američkoj publici preneo svoju viziju Srbije kao stabilne, demokratske zemlje koja će postati - kako je rekao - ”glavni stožer u bezbednosnoj strukturi NATO-a na Balkanu“.

Predsednik Tadić je naglasio da je u toku teška borba da se Srbija odvrati od ”brkanja nostalgije sa istinskim političkim činjenicama“ i najavio da se njegova zemlja uključuje u medjunarodnu borbu protiv terorizma upućivanjem ljudstva u Afganistan.

Pored toga što je upozorio na, kako smatra, negativne posledice moguće nezavisnosti Kosova po region, predsednik Srbije nije propustio da predstavi proaktivni i energični prilaz Srbije i drugim regionalnim problemima: najavio je da će njegova zemlja u oktobru biti domaćin važnog regionalnog samita posvećenog borbi protiv trafikinga i organizaovanog kriminala. Sa predsednikom Tadićem je posle njegovog izlaganja razgovarala Maja Draker.

GLAS AMERIKE: Vi ste vrlo elokventno izneli strateške ciljeve Srbije i cilj vaše posete SAD. Da li ste kao rezultat toga u toku sastanaka sa američkim sagovornica dobili bilo kakvu indikaciju da Vašington menja svoj stav u odnosu na status Kosova?

TADIĆ: Dobio sam indikaciju da će Vašington razmisliti još jednom o svom pristupu rešenju statusa Kosova.

GLAS AMERIKE: Znači li to da uslovna ili bilo kakva druga nezavisnost Kosova nije svršen čin?

TADIĆ: Ni jedna utakmica nije gotova do samoga kraja... Ja ću, kao i naš pregovarački tim, nastaviti da zastupam stav za koji smatram da je ispravan. Mislim da postojeća analiza u medjunarodnoj zajednici u odnosu na potencijalnu uslovnu ili bilo koju drugu vrstu nezavisnosti Kosova ne uzima u obzir mnoge vrlo destruktivne konsekvence.

GLAS AMERIKE: U Americi vam je ukazanaa velika pažnja, primljeni ste na najvišim nivoima. Kada se vratite u Srbiju s kim će te saradjivati; ko vas čeka tamo da bi sva ova obećanja koja ste u Vašingtonu dobili -- a ona su brojna -- bila sprovedena u delo?

TADIĆ: I po ustavu i na svaki drugi način moj sagovornik u tom smislu jeste vlada Republike Srbije...

GLAS AMERIKE: Vlada Republike Srbije, akcioni plan... Pomenuli ste juče da bi sve izgledalo drugačije da je Ratko Mladić u Hagu. Kada će taj plan bit sproveden i ko konkretno treba da ga sprovede u delo?

TADIĆ: Nesmunjivo vlada Republike Srbije i sve bezbednosne strukture. A i moja poseta SAD mnogo bi drugačije izgledala da smo izvršili tu medjunarodnu obavezu. Da smo kojim slučajem ispunili obavezu prema sudu u Hagu, i pregovori o Kosovu i naša argumentacija bili bi primljeni primljeni na drugačiji način, kud i kamo bi bio veći manevarski prostor za Srbiju i naš pregovarački tim. Imamo velike i teške posledice Miloševićeve vladavine. Praktično od 2000. do danas Srbija i demokratija u Srbiji bori se da izmeni status naše zemlje u svetu, da podigne kredibilitet zemlje i učini je sigurnijom i za strane investicije koje obezbedjuju poboljšan životni standard. Ali, neispunjavanje naših obaveza prema Ujedinjenim nacijama, koje su formirale Haški tribunal, dovodi u pitanje vrlo često čitav taj proces. Sa dobrom verom, nastavljamo napred.

GLAS AMERIKE: Da Ratko Mladić ne postoji, neka vlada bi ga ”izmislila“ samo da dobije sve ono što je vama obećano u Vašingtonu. Da li ste spremni na prognozu o tome kada će Mladić biti u Hagu?

TADIĆ: Nažalost ne mogu da dam takvu prognozu; nekoliko puta sam pokušao pa sam se opekao. Više neću da prognoziram nešto što nije u direktnoj nadležnosti mene kao predsednika Srbije. Da jeste, ja bih to uradio. U svakom slučaju, svi oni koji imaju protivne interese Srbiji raduju se što Ratko Mladić nije u Hagu.

XS
SM
MD
LG