Linkovi

Predsednik Buš tvrdi da će Talibani pokleknuti u Avganistanu


Predsednik Buš je izjavio da borci Talibana neće ponovo doći na vlast u Avganistanu, mada su ekstremisti u toj zemlji izvršili niz napada i ciljanih ubistava koji su destabilizovali veći deo zemlje. Kako izveštava novinar "Glasa Amerike", Skot Sterns, predsednik Buš je danas nastavio seriju govora o terorizmu uoči pete godišnjice napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

Svrgavanje talibanskog režima i zatvaranje kampova za obuku terorista u Avganistanu bili su prva medjunarodna ofanziva Bušove administracije posle terorističkih napada 11. septembra. Medjutim, nedavni napadi talibanskih boraca učinili su ovu godinu u Avganistanu najkrvavijom od svrgavanja talibanskog režima. Generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer, je juče pozvao članice alijanse da pošalju pojačanja u Avganistan, rekavši da je iznenadjen intenzitetom napada Talibana u južnim pokrajinama te zemlje.

Predsednik Buš je naveo da mu je poznato da borbe nisu okončane, ali da ne sumnja da će Talibani biti poraženi.

"Pet godina kasnije ostaci Talibana i al-Kaide očajnički pokušavaju da ponovo preuzmu kotnrolu u zemlji. Oni neće uspeti. Neće uspeti zato što je narod Avganistana iskusio slobodu. Neće uspeti zato što njihova vizija nije pandan demokratiji koja je odgovorna gradjanima. Neće uspeti zato što nisu dorasli vojnim snagama slobodnog Avganistana, NATO-a i SAD", rekao je Buš.

U govoru u Atlanti, u Džordžiji, predsednik Buš je rekao da su Sjedinjene Države bezbednije, ali da nisu sasvim bezbedne. On je pomenuo poboljšanja u aerodromskoj bezbednosti i dodao da su obaveštajne agencije reorganizovane i da mogu efikasnije da razmenjuju informacije o osumnjičenim teroristima.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca i dalje odobrava način na koji predsednik vodi borbu protiv terorizma, ali da daleko manji broj podržava rat u Iraku. I, dok do kongresnih izbora preostaje manje od dva meseca, predsednik Buš u seriji govora uoči godišnjice terorističkih napada na Ameriku nastoji da poveže kontinuiranu pretnju terorizma sa ratom u Iraku, navodeći da su to sastavni delovi ideološke borbe 21. veka. Mnoge opozicione Demokrate se ne slažu.

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, kaže da je rat u Iraku narušio bezbednost kod kuće.

"Rat u Iraku je oslabio našu vojsku. Umanjio je našu pripravnost. Koštao nas je mnogih života - što je najvažnije, kao i dolara, što je takodje važno, mada manje. Koštao nas je ugleda u svetu i sprečio da poboljšamo bezbednost američkog naroda", rekla je Pelosi.

Ona smatra da je Irak odvratio pažnju od šire borbe protiv terorizma i potrage za liderom al-Kaide, Osamom bin Ladenom. Predsednik Buš se ne slaže sa tom ocenom.

"Teško je poverovati da bi ekstremisti prevalili tako veliki put da bi učestvovali u teškim borbama i da bi se razneli bombama na ulicama Bagdada radi takozvanog odvraćanja. Teroristi znaju da ishod rata protiv terora zavisi od ishoda rata u Iraku. Prema tome, da bismo zaštitili naše gradjane, Slobodan svet mora da uspe u Iraku", smatra predsednik Buš.

On naglašava da su neprijatelji Amerike nezadovoljni i da su rešeni da ponovo napadnu.

XS
SM
MD
LG