Linkovi

Toni Bler obavio da se povlači za godinu


Pod pritiskom članova sopstvene Laburističke stranke, britanski premijer Toni Bler saopštio je da će se povući sa te funkcije u roku od godinu dana. Kako iz Londona izveštava dopisnik "Glasa Amerike", Geri Tomas, Bler se odlučio na taj potez da bi ublažio nezadovoljstvo medju Laburistima.

Suočen sa rastućom pobunom u redovima sopstvene Laburističke stranke, premijer Toni Bler saopštio je da će godišnja konferencija stranke, koja se održava kasnije ovog meseca, biti poslednja kojoj će on prisustvovati kao lider stranke. To znači da će se Bler povući u roku od godinu dana, ali je premijer ipak odbio da tačno odredi datum podnošenja ostavke.

"Neću da saopštim precizan datum. Mislim da to nije u redu. To ću uraditi u odredjenom trenutku i u interesu zemlje, zavisno od okolnosti", rekao je Bler.

Njegovo saopštenje usledilo je posle burna 24 časa na britanskoj političkoj sceni, tokom kojih su grupa nižih funkcionera vlade i sedam viših savetnika podneli ostavke, i posle, navodno, veoma napetog susreta izmedju Blera i njegovog verovatnog naslednika Gordona Brauna. Blerovi lojalisti optužili su Braunove pristalice da su izveli "puč" kako bi naterali premijera da se povuče, da bi Braun preuzeo položaj lidera stranke i time, ujedno, postao novi premijer.

U svom današnjem govoru u Škotskoj, Braun je rekao da je odluka o povlačenju Tonija Blera njegova lična odluka i da će on podržati sve što premijer bude odlučio.

"Ipak, želim da kažem sasvim jasno ono isto što sam rekao premijeru kada sam se sastao sa njim juče i što sam mu rekao više puta ranije - da je na njemu da donese odluku. Takodje sam mu rekao, i to želim jasno da ponovim ovde, da ću podržati svaku odluku koju on bude doneo - da ovde ne može da se radi, niti bi trebalo da se radi, o privatnim aranžmanima, već o onom što je najbolje za stranku i, pre svega, onom što je u interesu naše zemlje. U tome ću ga podržati", istakao je Braun.

Međutim, nije jasno da li će Blerovo saopštenje zadovoljiti disidente u Laburističkoj stranci, koji bi želeli da on ode ranije. Neki laburisti su izrazili zabrinutost da bi nesloga mogla da pocepa stranku i da jedino ide u prilog opozicionoj Konzervativnoj stranci. Toni Bler se izvinio zbog javnih razmirica unutar Laburističke stranke, rekavši da to nije bio jedan od njenih najboljih trenutaka.

XS
SM
MD
LG