Linkovi

Zarobljenici iz tajnih zatvora CIA-e dobili status ratnih zarobljenika


Predsednik Buš izjavio je da je 14 zatvorenika koji su držani u tajnim zatvorima CIA-e, prebačeno u nadležnost američkog Sekretarijata odbrane, i da će im biti dodeljen status ratnih zarobljenika.

To je prvi put da je administracija potvrdila postojanje zatvora kojima rukovodi Centralna obaveštajna agencija. U govoru emitovanom iz Bele kuće, predsednik Buš izjavio je da su ti zatvori postojali kako bi bio pritvoren i ispitan mali broj najopasnijih terorista.

Medju zatvorenicima su, prema izveštajima, istaknuti članovi Al Kaide - Halid Šeik Mohamed i Ramzi Binalšib - za koje se smatra da su povezani sa terorističkim napadima na Ameriku 11. septembra.

Njihova promena statusa znači da će dobiti zaštitu u skladu sa odredbama Ženevske konvencije. Buš je kasnije u toku dana uputio Kongresu novi predlog za održavanje sudjenja zatvorenicima iz Zaliva Gvantanamo na Kubi.

U junu je Vrhovni sud SAD odbacio plan administracije da se zatvorenicima iz Gvantanama sudi pred vojnim tribunalima.

Pentagon daje nove smernice

Pentagon je objavio nove smernice kojima se zarobljenim neprijateljskim borcima obezbedjuje zaštita u skladu sa odredbama Ženevske konvencije.

U novoobjavljenom vojnom priručniku navode se pravila ponašanja i procedura u tretmanu zatvorenika. Izmedju ostalog, zabranjuje se upotreba kontroverznih vidova kažnjavanja kao što je huškanje pasa na zatvorenike, ili potapanje vezanih zatvorenika u vodu da bi se simuliralo davljenje.

Nova pravila označavaju pobedu zagovornika američkog strožijeg pridržavanja Ženevske konvencije, medjunarodnog sporazuma kojim se zabranjuje tortura i surovi tretman ratnih zarobljenika.

XS
SM
MD
LG