Linkovi

Vojinovič: Ako Mladić bude u Hagu, Srbija bi i 2008. mogla da bude u NATO


Predsjednik Srbije Boris Tadić je nakon sastanka sa senatorom Vojinovićem na pitanje američkih novinara o tome gdje se skriva i kada će biti uhapšen haški optuženik Ratko Mladić, ponovio da je hapšenje i predaja Ratka Mladića najveća prepreka za punu saradnju Srbije sa SAD i da se nada da će akcioni plan za saradnju sa Haškim sudom uskoro dati rezultate.

Imamo ljude koji su odgovorni za realizaciju Akcionog plana i ja očekujem da će Ratko Mladić u najskorijem roku biti isporučen Haškom sudu, rekao je Tadić.

Senator Vojinovič je nakon sastanka rekao kako pozdravlja postojanje Akcionog plana, ali da je, baš kao što je to bio slučaj sa Hrvatskom i hapšenjem generala Gotovine mnogo važnija biti implementacija tog plana.

"Mislim da bi Srbiji moglo da bude ponuđeno člantsvto u PFP-u i brzi kolosjek ka NATO-u, ukoliko Srbija želi da bude članica tog saveza, ali Mladić mora da bude u Hagu. Bez toga ništa se neće desiti. Iste te uslove postavila je i Evropska unija čiji je komesar za proširenje Oli Ren jasno saopštio da od Mladića zavisi sudbina pregovora Srbije i EU. Narod Srbije mora da zna da bi hapšenje i transfer Mladića uslovili pravu bujicu pomoći i investicija iz Evrope i Sjedinjenih država, što bi zaista unaprijedilo životni standard u Srbiji", kazao je Vojinovič odgovarajući na pitanej Glasa Amerike.

Senator Vojinović dodaje da bi u slučaju da Mladić bude predat Hagu, Srbija mogla da postane članica NATO-a i 2008. godine kada će Alijansa sigurno pozvati u članstvo Hrvatsku, Makdeoniju i Albaniju.

"Nadam se da bi sa liderstvom kakvo reprezentuje predsjednik Tadić, Srbija mogla da dobije šansu da se u isto vrijeme - 2008. godine, pridruži NATO-u. Vrlo bi bilo važnio za region da Srbija postane dio te strukture, a primjetno je da i iz Evropske unije dolaze pozitivniji signali ka Srbiji", kazao je senator Vojinovič.

XS
SM
MD
LG