Linkovi

Kako havarisane automobile pretvoriti u dobru zaradu?

  • Džesika Džouns

U SAD osiguravajuća društva otpisuju automobile koji su pretrpeli toliku štetu da bi njihova popravka koštala više od njihove vrednosti na tržištu polovnih vozila. Osiguranje isplati osiguraniku odštetu, a oštećeno vozilo najčešće prodaju na aukciji. Međutim, neki imigranti su otkrili da na takvim vozilima mogu da zarade. Oni kupuju oštećena vozila, popravljaju ih i prodaju kupcima u inostranstvu. Novinar "Glasa Amerike", Džesika Džouns, pripremila je priču o jednom doseljeniku iz Afrike, koji upravo započinje takav biznis.

U jednoj auto-limarskoj radionici, u predgrađu Relija, glavnog grada Severne Karoline, Adevale Otaru priprema jedno vozilo. Oštećeni automobil Tojota 4 Raner kupio je na aukciji za oko 13.000 dolara, dok bi isprva koštao oko dva i po puta više.

"Far je slomljen. Deo branika je polomljen, a i šasija je malo iskrivljena", objašnjava Otaru.

Šasija vozila zakačena je lancima za specijalnu mašinu koja ispravlja automobil. Otaru kaže da će uz još malo truda Tojota biti kao nova.

"Neiskusnom oku može da se učini da ovom autu nema spasa. Ali kao što vidite ja mogu da to sredim", kaže on.

Adevale Otaru ima 34 godine i poreklom je iz Nigerije. Prošle godine je popravio 13 slupanih automobila i izvezao ih u domovinu. On ukazuje da, u toj zemlji, koja je bogarat naftom, postoji veliko tržište za polovna, luksuzna vozilima sa klima uredjajima i kožnim sedištima. Otaru veruje da će za ovu Tojotu uspeti da dobije 20 hiljada dolara. Posle svih troškova, njemu će ostati samo par hiljada, ali ukazuje da je tek počeo sa ovim biznisom.

"Mi smo odrasli sa gledištem da stvari treba koristiti sve dok su upotrebljive. Ne želite da bacate stvari samo zato što možete da kupujete nove", priča Otaru, koji je u SAD stigao 2002.

U početku je radio kao prodavac ženske obuće i u draguljarnici. Oženio se Amerikankom, ali je radio toliko poslova da se skoro nisu ni viđali. On ukazuje da su vozila koje prodaje pouzdana, što potvrđuju i kupci u Nigeriji. Ipak, reputacija sama po sebi nije dovoljna za uspeh u poslu. Jedan od njegovih kolega je Emad Kumara, koji je pre 15 godina došao iz Sijera Leonea i koji reparirana vozila prodaje u svojoj domovini.

"Da biste se bavili ovim poslom, morate da znate auto-limariju, ili da budete auto-mehaničar. Ne smete da zavisite od toga da to neko radi za vas, pošto je radna snaga u Americi skupa", objašnjava Kumara.

Neki od Otaruovih prijatelja štede kako bi u svojim zemljama otvorili auto-limarske radnje ili prodavnice automobila. On, međutim, želi da nastavi da upoznaje SAD, dok putuje sa aukcije na aukciju.

"Za mene je avantura da putujem, da upoznajem ljude, da potrošim vreme da nešto povratim. Taj automobil niko nije želeo, ali kada ga sredim i vratim u život, ponovo ga cene. To je, za mene, nemerljivo", zaključuje Otaru.

XS
SM
MD
LG