Linkovi

Stručnjaci tvrde da je Al-Kaida sprovela transformaciju


Pre pet godina, u Sjedinjenim Državama dogodio se najteži teroristički napad u istoriji. Za pogibiju skoro tri hiljade ljudi u Njujorku i Vašingtonu okrivljena je radikalna islamistička grupa Al-Kaida, predvodjena Osamom bin Ladenom. Saradnik "Glasa Amerike", Andre de Nešnera, razmatra kroz kakve je promene prošla ta teroristička organizacija.

Stručnjak za terorizam u American Enterprise institutu, Danijel Pletka, kaže da je Al-Kaida znatno oslabljena akcijama sprovedenim u okviru rata protiv terora, koji je pokrenuo predsednik Buš:

"Neprestano su izloženi napadima. Finasijski izvori su im presušili, priliv oružja se smanjio. Ako vam se lider krije po pećinama ne možete da kažete da ste u istoj poziciji kao kada je živeo u palati", ističe Pletka.

Mnogi stručnjaci slažu se da je rat protiv terorizma smanjio operativne sposobnosti Al-Kaide. Jedan od njih, Brajan Dženkins, iz korporacije Rand, međutim ističe da Sjedinjene Države i njihovi saveznici nisu uspeli da umanje rešenost Al-Kaide da vodi sveti rat protiv Zapada:

"Nismo im presekli komunikacije. Nismo otupili oštricu njihove poruke. Nismo smanjili regrutaciju novih članova, niti smo ih sprečili da planiraju i pripremaju nove terorističke napade. Ako su u stanju da dostavljaju audio i video snimke Al-Džaziri onda mogu da dostave i tajnu poruku nekom drugom, pa ih ne možemo olako otpisati", kaže Dženkins i dodaje da se, posle 11. septembra 2001. Al-Kaida od radikalne islamističke grupe pretvorila u nešto drugo:

"Al-Kaida je od organizacije postala ideologija, pa je danas verovatno pravilnije govoriti o 'džihadističkoj globalnoj inicijativi', inspirisanoj ideologijom Al-Kaide. To obuhvata veterane iz početne terorističke organizacije, ali i nove horde boraca, koji stiču iskustva i veštine u Avganistanu i Iraku. Postoje srodne grupe u Indoneziji, Egiptu, Alžiru i Saudijskoj Arabiji. To takodje obuhvata samoradikalizovane grupe, koje nisu direktno povezane sa Al-Kaidom, ali koje se na njen poziv pretvaraju u njeno oružje".

Brajan Dženkins smatra da bi upravo zato uklanjanje Osame bin Ladena danas imalo slabiji efekat nego pre četiri ili pet godina.

"Činjenica de je uspeo da opstane, da u poslednjih pet godina formuliše tu ideologiju; činjenica da se ta ideologija proširila putem interneta i drugih komunikacija na čitav svet, pokazuje da njegov odlazak, uprkos izvesnom psihološkom efektu, verovatno ne bi doveo do raspada te globalne inicijative", ističe Dženkins.

S obzirom na medjunarodne razmere terorističke opasnosti, Dženkins i drugi analitičari veruju da će rat protiv terorizma biti dug, a da će njegov uspeh zavisiti od mešavine budnosti kod kuće i jačanja medjunarodne saradnje.

XS
SM
MD
LG