Linkovi

NASA ponovo odložila lansiranje šatla "Atlantis"


NASA je ponovo, do četvrtka, odložila lansiranje šatla "Atlantis". Razlog za novo pomjeranje je, po riječima portparola agencije Brusa Bakingema, neispravna baterija.

“Kvar je ustanovljen tokom noći kada su gorivom -superhladnim tečnim vodonikom i kiseonikom punjene tri ćelije. Prva mjerenja su ukazala da iz jedne od njih ne dolazi potreban napon, nakon čega je donijeta odluka da se lansiranje pomjeri za četvrtak u 12.03 (po lokalnom vremenu)”, kazao je Bakingem novinarima u Floridi i dodao:

"Pravila lansiranja su jasna – lansiranje je moguće samo ukoliko su sve tri ćelije ispravne”.

NASA očekije da će lansirati ”Atlantis" u naredna dva dana kada su meteorolozi predvidjeli povoljne vremenske uslove i kada će tehnički faktori, poput položaja svemirske stanice i ugla Sunca biti takođe povoljni. U protivnom na lansiranje će se čelati do 27. oktobra.

Prošle nedelje je lansiranje Atlantisa odlagano tri puta – prvi put da bi se utvrdilo da li je letilica oštechena udarom groma, a potom da bi se šatl zaštitio od naleta uragana Ernesto.

Misijom "Atlantisa" predviđeno je da astronauti 11 dana provedu u orbiti i da na Medjunarodnoj svemirskoj stanici postave modul za napajanje.

NASA u naredne četiri godine mora da dovrši izgradnju Medjunarodne svemirske stanice, u čije će postavljanje biti uloženo ukupno 100 milijardi dolara, jer će šatlovi, jedine letilice pomoću kojih je, za sada, na stanicu moguće dopremiti potrebne materijale, biti povučeni iz upotrebe 2010. godine.

XS
SM
MD
LG