Linkovi

Japanska princeza Kiko rodila sina


Japanska princeza Kiko (39) rodila je sinoć dječaka, prvog u carskoj porodici poslije više od 40 godina, saopštila je Carska palata.

Dječak od nešto više od 2.5 kilograma rođen je u privatnoj bolnici Aiku u Tokiju, carskim rezom. Ginekolog Masao Nakabajaši, koji je porodio princezu rekao je da su i majka i beba dobrog zdravlja.

Sada je sin princeze Kiko treći u redu za nasljeđivanje trona – poslije krunskog princa Naruhita i svog oca, princa Akišinoa.

Jutrošnjom objavom odahnuli su i Japanci jer je kriza u vezi sa nasljednjikom trona okončana. Moguće da će se i debata o zakonu kojim je predviđeno da - ukoliko nema muškaraca japanski tron može da nasilijedi žena – adaktirati na neodređeno vrijeme.

Generalni sekretar japanske vlade Šinzo Abe – koji bi prema očekivanjima trebalo da na funkciji idućeg mjeseca naslijedi premijera Koizumija, rekao je da u svjetlu novih okolnosti vlada mora pažljivo pristupiti debati o promjeni zakona koji bi, kada je u pitanju nasljedstvo trona, uvažio jednakost polova. Abe je rekao i da će vlast uzeti u obzir stav japanske javnosti.

Posljednja japanska carica bila je Gosakuramači u drugoj polovini 18. vijeka, ali je morala da abdicira čim je muškarac u redu za nasljedstvo sazreo da vlada. Japanska kraljevska porodica je najstarija u svijetu i zemljom trenutno vlada njena 125. genaracija.

Ime novorođenog japanskog princa biće dato nakon imperijalne ceremonije za sedam dana.

XS
SM
MD
LG