Linkovi

Razgovorima sa uticajnim američkim senatorima Tadić počeo posjetu SAD


Susretima sa uticajnim senatorima iz Odbora za spoljnu politiku i oružane snage, te liderima obje političke stranke u Senatu, predsjednik Srbije, Boris Tadić, počeo je danas zvaničnu posjetu SAD.

Tadić je u Vašington doputovao na poziv američkog državnog sekretara Kondolize Rajs, sa kojom će nakon sjutrašnjeg sastanka potpisati Sporazum o statusu snaga (SOFA) kojim će se regulisati prava i obaveze američkog vojnog osoblja u Srbiji.

Prvi Tadićev sagovornik u Vašingtonu bio je republikanac iz Ohaja, član Odbora za spoljnu politiku, senator Džordž Vojinovič. Nakon tog susreta Tadić je rekao da je senatoru Vojinoviču, kao što će i ostalim sagovornicima u Vašingtonu, ponovio stav Beograda o budućnosti Kosova, ističući da je njegova posjeta veoma važna s obzirom na to da pregovori o kosovskom statusu ulaze u završnu fazu. Iako je, kako je i sam priznao, srpska pregovaračka pozicija u tom kontekstu "u ovom trenutku komplikovana”, Tadić kaže da ništa nije gotovo dok se pregoovori ne završe, da Srbija insistira na teritorijalnom integritetu i da argumenti o kompromisnom rješenju za Kosovo, koje nudi Srbija govore u prilog regionalnoj stabolnosti.

Srpski predsjednik razgovarao je danas i sa senatorom Ričardom Lugarom iz Indijane, predsjedavajućim Odbora za spoljnu politiku. Tokom dana razgovaraće i sa potpredsjednikom Odbora za oružane snage, republikancem Džonom Mekejnom i stranačkim liderima u Senatu – vođom većinskih republikaca, Bilom Fristom i čelnikom demokrata, senatorom Herijem Ridom.

Kasno popodne po lokalnom vremenu, predsjednik Srbije sastaje se i savjetnikom za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika, Stivenom Hedlijem.

Predsjednik Tadić je nakon sastanka sa senatorom Vojinovičem na pitanje američkih novinara o tome gdje se skriva i kada će biti uhapšen haški optuženik Ratko Mladić, ponovio da je hapšenje i predaja generala Mladića najveća prepreka za punu saradnju Srbije sa SAD i da se nada da će akcioni plan za saradnju sa Haškim sudom uskoro dati rezultate.

"Imamo ljude koji su odgovorni za realizaciju Akcionog plana i ja očekujem da će Ratko Mladić u najskorijem roku biti isporučen Haškom sudu", rekao je Tadić.

Senator Vojinovič je posle sastanka rekao kako pozdravlja postojanje Akcionog plana, ali da je, baš kao što je to bio slučaj sa Hrvatskom i hapšenjem generala Ante Gotovine - mnogo važnija implementacija tog plana.

"Mislim da bi Srbiji moglo da bude ponuđeno članstvo u Partnerstvu za mir i brzi kolosjek ka NATO-u, ukoliko Srbija želi da bude članica tog saveza, ali Mladić mora da bude u Hagu. Bez toga - ništa se neće desiti. Iste te uslove postavila je i Evropska unija, čiji je komesar za proširenje Oli Ren jasno saopštio da od Mladića zavisi sudbina pregovora Srbije i EU. Narod Srbije mora da zna da bi hapšenje i transfer Mladića uslovili pravu bujicu pomoći i investicija iz Evrope i Sjedinjenih Država, što bi zaista unaprijedilo životni standard u Srbiji", kazao je Vojinovič u odgovoru na pitanje "Glasa Amerike".

Vojinovič ističe i da bi u slučaju da Mladić bude predat Hagu, "Srbija mogla da postane članica NATO-a i 2008. godine kada u članstvo sigurno biti pozvane Hrvatska, Makdeonija i Albanija".

"Nadam se da bi sa liderstvom kakvo reprezentuje predsjednik Tadić, Srbija mogla da dobije šansu da se u isto vrijeme 2008. pridružui NATOu. Vrlo bi bilo važnio za region da Srbija postane dio te strukture, a primjetno je da i iz Evropske unije dolaze pozitivniji signali ka Srbiji", kazao je Vojinovič.

Predviđeno je da se predsjednik Srbije u Vašingtonu sastane i potpredsjednikom Ričardom Čejnijem, sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom i sa čelnicima Odbora za spoljnu politiku Predstavničkog doma Kongresa – republikancem Henrijem Hajdom i demokratom Tomom Lentošom. Tadić bi u četvrtak trebalo da održi i predavanje u fondaciji "Heritidž".

U petak, Tadić bi iz Vašingtona, posle sastanka sa sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom, trebalo da otputuje u Kolumbus, gdje će posjetiti sjedište Nacionalne grde savezne države Ohaja. Sa Tadićem će u Ohajo iz Vašingtona putovati senator Džordž Vojinovič i komandant Nacionalne garde SAD, general Stiven Blam.

Tadić kaže da je saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja izuzetno važna, jer dolazi nakon potpisivanja nekoliko ugovora i napretka u relacijama odbrambenih struktura Srbije i SAD.

"Očekujem suštinski napredak do koga ćemo doći koristeći iskustva nacionalne garde Ohaja, a naši ugovori sa ovim strukturama su pretopstavka i dodatnih investicija, jer niko neće ulagati u zemlju koja nije dio širih bezbjednosnih integracija kao što je NATO. Sva politička rešenja moraju da uključe brigu o običnim ljudima i to mišljenje dijelim sa senatorom Vojinovičem", kazao je Tadić.

Senator Vojinovič kaže da je saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja važna za modernizaciju vojske Srbije i da je takva saradnja svojevremeno pomogla Mađarskoj da dostigne standarde neophodne za članstvo u NATO-u.

XS
SM
MD
LG