Linkovi

Tadić: Od rešenja statusa Kosova zavisi budućnost Balkana


Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je rešenje kosovske krize pitanje od suštinske važnosti za bezbednost i stabilnost Balkana, rekao je Tadić novinarima pred odlazak za SAD, gde će boraviti od 6. do 8. septembra. Tadić je ukazao da je pregovaračka pozicija Beograda u razgovorima o budućnosti Kosova teška, što je, kako je rekao, posledica katastrofalne politike vođene tokom decenije 90- ih.

“Manevarski prostor je smanje zbog politike vođene 90- ih godina. Imamo manje argumenata za ubeđivanje, ali to ne znači da treba da odustanemo od svojih stavova.”

Tadić je rekao da će u SAD braniti stav da se, pri odlučivanju o budućem statusu Kosova, moraju uzeti u obzir i opšte konsekvence ne samo pa Srbiju, već i po region.

“Odluka o nezavisnom Kosovu predstavljala bi ne samo kršenje međunarodnog prava, već bi imala i teške, opasne posledice po jugoistočnu Evropu, pa i druge delove sveta“.

Ističući da u SAD putuje s namerom da pojasni stavove koje Srbija zastupa u pregovaračkom procesu, Tadić je rekao da pregovori ulaze u završnu fazu, a da je Amerika zemlja koja će imati odlučujuću ulogu. Odgovarajući na pitanje da li će tema razgovora biti i sporne izjave specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, Tadić je rekao da to ne bi tebalo da bude deo posete, jer je zvanični Beograd rekao šta misli. On je, međutim, ponovio da Ahtisarijeva rečenica o krivici srpskog naroda ima dalekosežne i opasne komplikacije. Predsednik Srbije je, takođe, rekao da će s predstavnicima SAD razgovarati o unapređenju bilateralne saradnje, ekonomskim i političkim odnosima, kao i o regionalnoj politici.

Predsednik Srbije će se u Vašingotonu sastati s državnim sekretarom Kondolizom Rajs, potpredsednikom Dikom Čejnijem i ministrom odbrane Ronaldom Ramsfeldom, kao i s predstavnicima Kongresa. Prema Tadićevim rečima, glavna prepreka za ekonomsku pomoć i investicije iz SAD, predstavlja neizručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu. Pomoć SAD i saradnja s Beoograda i Vašingtona je veoma važna, jer će to pratiti i druge zemlje i međunarodne institucije, dodao je Tadić. Upitan šta će reći američkim zvaničnicima ako ga budu pitali gde je Ratko Mladić, Tadić je rekao da će odgovoriti da Srbija ima Akcioni plan, a da on, kao predsednik Srbije, nije operativno zadužen za to pitanje. Smatram, ipak, da svako ko je optužen za ratne zločine treba da brani svoju nevinost pred Haškim sudom, ukazao je Boris Tadić.


XS
SM
MD
LG