Linkovi

Miodrag Živković: Sa nezavisnošću nismo dobili državu


Predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković od izbora, prije svega, očekuje rezultat koji će onemogućiti apsolutnu vlast DPS. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, Živković prvo odgovara na pitanje, šta danas, nakon ostvarene nezavisnosti, liberali mogu da ponude biračima?

''Mi kažemo, nakon ostvarene nezavisnosti, da smo uradili nešto za šta smo se zalagali praktično punih 17 godina. Ali, moramo se saglasiti, da sa nezavisnošću nismo dobili državu. Da bi se Crna Gora uredila po mjeri evropskih država, treba mnogo toga uraditi: izvesti reforme, napraviti pravi demokratski preobražaj Crne Gore...Za tako nešto, liberali su se zalagali od svog osnivanja. Iz tog razloga, u periodu pred nama, apsolutno ćemo se zalagati da Crna Gora preobrati samu sebe, da nađe svoj novi put, i tim novim putem krene u perspektivnu i bogatu budućnost''.

To što će na predstojećim izborima LP nastupiti u koaliciji sa Bošnjacima, Živković smatra prirodnim.

''Ta koalicija je prirodna, ta koalicija je ljudska. Liberali i Bošnjaci su uvijek bili zajedno kada je bilo teško Crnoj Gori i svim njenim građanima. Početkom 90-tih godina bili smo zajedno suprotstavljajući se zlu. Tada smo praktično spasili čast i obraz Crne Gore i svih njenih građana. Kada je trebalo napraviti državu Crnu Goru, u predreferendumskoj kampanji, liberali i Bošnjaci su opet bili zajedno i dali nemjerljiv doprinos da Crna Gora bude nezavisna država. Sada smo opet zajedno da gradimo Crnu Goru kao svoju domovinu, da je uredimo po mjeri normalnog čovjeka, da ta država bude drugačija od ove kakvu je pravila Demokratska partija socijalista u proteklih 17 godina. Ova koalicija ima i svoj politički interes: da smo mi i Bošnjaci izašli odvojeno na izbore, mislim da bismo ostavili prohodan put DPS-u i SDP-u da imaju apsolutnu vlast. Siguran sam da zajedno imamo značajan sinergetski efekat i da ćemo spriječiti njihovu apsolutnu vlast nakon ovih izbora''.

Iako mnogi smatraju da je koalicija liberala i Bošnjaka na ivici cenzusa za ulazak u parlament, Živković očekuje dobar izborni rezultat.

''Sasvim je izvjesno na osnovu svih anketa u posljednje vrijeme da nas očekuje rezultat između osam i 10 odsto. Taj rezultat će onemogućiti DPS-SDP koaliciju da ima preko 50 odsto i sigurni smo da ćemo moći bitno na utičemo da buduće procese koji će biti neophodni i strateški važni za Crnu Goru''.

Mogućnost da liberali nakon izbora budu tas na vagi za formiranje nove parlamentarne većine, već otvara kalkulacije o tome kome će prikloniti koalicija na čijem je čelu Živković.

''Taj špil karata sa kojim se može igrati nakon referenduma je ograničen. Sigurno je da mi, liberali, nismo zadovoljni sa tim kartama koje će se podijeliti poslije 10. septembra na izborima. Ali, moramo shvatiti da je to surova i sušta realnost u Crnoj Gori. Mi znamo se kim nećemo. Svakako da nećemo sa Srpskom radikalnom strankom koja preko Srpske liste, koja ima namjeru da destruiše Crnu Goru, ulazi u crnogorski parlament. Valjda je svima jasno da su i sve stranke u Srbiji odbile saradnju sa SRS. Zato je logično očekivati da ni liberali neće sa njima sjesti ni za jedan sto niti politički pregovarati''.

Živković dobro zna i sa kim liberali hoće...

''Hoćemo sa onima koji definitivno prepoznaju budućnost Crne Gore u Evropi i koji se zalažu za evropske vrijednosti. Većina stranaka u Crnoj Gori stalno pominje Evropu, puna su im usta Evrope i evropskih vrijednosti. Naša ponuda nakon izbora biće prava evropska ponuda. A Evropa nam je rekla da nam ne vrijede sudovi, policija, tužilaštvo, da državna uprava nema administrativni kapacitet da integriše Crnu Goru, da imamo sivo tržište, da imamo monopole i da nemamo plan svoga razvoja. Mi smo spremni da zasučemo rukave da sve to uradimo i moći ćemo da sarađujemo sa svima onima koji ovo smatraju neophodnim za budući razvoj Crne Gore. Vjerujemo da sve ovo možemo uraditi u prvoj godini: možemo urediti sudove i tužilaštva reizborom, možemo državnu upravu obnoviti mladim i sposobnim kadrom, policiju kadrovski osposobiti i eliminisati sve kadrovske poslušnike i kadar koji je od nje napravio partijsku policiju. Takođe, možemo da napravimo strategiju planskog razvoja Crne Gore za sljedećih 20 godina u prvoj godini vladavine. Sa sivim tržištem i monipolima, obračunaćemo se onim mjerama kojima je to do sada radio demokratski svijet u našem okruženju. Iz tog razloga, naša ponuda je evropska i vidjećemo ko će je prihvatiti''.

XS
SM
MD
LG