Linkovi

Peres: Olmert i Abas će se sastati ako palestinci puste Šalita


Izraelski vicepremijer Šimon Peres najavio je da će se izraelski premijer Ehud Olmert sastati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ako palestinski otmičari iz pojasa Gaze puste izraelskog desetara Gilada Šalita. Kada situacija bude razrešena, sastanak će biti održan', rekao je Peres.

Šalit je otet u napadu palestinskih ekstremista, povezenih s vojnim krilom vladajućeg Hamasa, 25. jula. Tri dana kasnije počela je izraelska ofanziva na pojas Gaze koja još traje. U njoj je poginulo više od 200 Palestinaca, od toga polovina civila. Abas je naglasio da je postignut napredak u dogovorima o razmeni zatvorenika s Izraelom, na osnovu koga bi Šalit mogao biti oslobođen. On je istakao da bi moguća razmena zatvorenika bila zasnovana na dogovoru da Egipat primi Šalita kao “ulog”, posle čega bi biti pušteni Palestinci iz izraelskih zatvora, u zamenu za njegovu slobodu. Zvaničnici Hamasa i libanskog Hezbolaha su istakli da ne treba povezivati napore koji se ulažu za oslobođenje Šalita i druga dva izraleska vojnika, koja su oteta dvadesetak dana posle njega u napadu gerilaca iz južnog Libana na severni Izrael.

U Avganistanu je u toku najveća vojna operacija protiv pobunjenika

U Avganistanu je u toku najveća vojna operacija protiv pobunjenika od pada talibanskog režima, krajem 2001. godine, u kojoj je, prema saopstenju tamošnje komande NATO, dosad ubijeno više od 200 ekstremista, dok je 180 uhapšeno, a oko 700 je opkoljeno u njihovim glavnim uporištima na jugu zemlje. Reč je o operaciji “Meduza”, započetoj u subotu, u kojoj su NATO i avganistanske snage na širokom prostoru, uglavnom oko grada Kandahara, delovali uz masivnu upotrebu aviona i teške artiljerije. Portparol NATO Sot Landi rekao je da će napadi na glavna talibanska uporišta u oblastima Zari i Pandžvaja biti nastavljeni. O detaljima tog poduhvata sutra će, kako je najavljeno, u Kabulu, razgovarati predsednici Avganistana i Pakistana, generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer i glavnokomandujući snaga SAD u Avganistanu. Iako talibanski zvaničnici negiraju podatke NATO o broju žrtava i traže snimke koji bi to potvrdili, njihove izjave, takođe, ukazuju da su u toku žestoke borbe, u kojima ginu i saveznički vojnici.

XS
SM
MD
LG