Linkovi

Samoposluge i  bežični pristup na internet


Velike samoposluge koriste i tehnologiju - ne bi li privukle mušterije da potroše više vremena i novca u radnji. Stručnjaci kažu da je samo pitanje vremena kada će vaša lokalna samoposluga imati bežični pristup na internet, interaktivne planove radnje ili TV ekrane montirane na samoposlužna kolica.

Samoposluga prošlosti stremi visoko tehnologizovanoj budućnosti. A mudri oglašivači počinju sa svojim najmlađim mušterijama. Supermarket «abliks», u Atlanti u Džordžiji, počeo je da isprobava TV kolica za klince. Majke mogu na miru da kupuju, dok deca u kolicima gledaju omiljene televizijske programe.

Oglašivači kažu da TV kolica povećavaju prihod, jer zabavljaju decu tako da roditelji mogu duže da kupuju. Ako TV ekran nije dovoljan da zadrži dečju pažnju, roditelji mogu da ih ostave u centru za igru, poput ovog u Vegmenu u Virdžiniji. Deca su tu pod nadzorom starijih, tako da roditelji bez žurbe mogu da obilaze samoposlugu.

Tu su, takođe, i tehnološke igračke za odrasle. Ova kompjuterizovana tablica se zove «Drugar za kupovanje». Minijaturni kompjuter sabira cene svih predmeta koji stignu u kolica. Kupac takođe može elektronski da pošalje svoj spisak potrepština i sprava će ga obavestiti da li je neki od tih proizvoda na rasprodaji. Takođe će ga obavestiti gde se taj nalazi.

Menadžer kompanije «Stop end šop», Majk Grajms, kaže da sprava čak može da primi porudžbinu sa drugog kraja radnje i izvesti kupca kada može da je podigne. a
«Drugar za kupovanje’ ima dve glavne prednosti za kupce. Prvo, štedi im novac i drugo, štedi im vreme», kaže Grajms.

Ako zaista hoćete da uštedite vreme, «Vegi vižn», kompjuterizovana vaga sa kamerom, pronalazi vam voće i povrće i automatski vam određuje cenu. A kada dođe trenutak za plaćanje, možda će vam biti potreban samo prst. Ovom uređaju treba svega nekoliko sekundi da identifikuje vaš otisak i izvrši naplatu sa vašeg računa. Dve hiljade prodavnica u Sjedinjenim Državama već imaju biometrijsku tehnologiju. Mušterije treba da obezbede samo broj računa i otisak prsta.

Pojedine evropske radnje međutim isprobavaju majušne radio odašiljače za svoju robu. Bežična naprava vas izveštava da li rok trajnosti proizvoda ističe i da li treba poručiti nove količine.

A jednog dana, kao što pokazuje ova reklama IBM-a, takvi odašiljači će omogućiti kupovanje čak i bez otiska prsta.


XS
SM
MD
LG