Linkovi

Sve više raste interes za «mikro-kućama»


Velike kuće čija scena se kretala i do milion dolara bile su popularne proteklih godina za vreme buma na tržištu nekretnina.

Medjutim, one se sada mnogo teže prodaju, a gradjevinske kompanije nastoje da ponude više manjih modela, koje kupci mogu da priušte. Libi Kroli je želela nešto manje od svoje bivše kuće površine 250 kvadratnih metara, ali se nije nadala da će završiti u ovako malom domu.

«Kada sam je rvi put ugledala mislila sam zaista da je isuviše mala,» kaže ona.

Ova mikro-kuća površine samo 65 kvadrata otprilike je tri puta manja od prosečne kuća američkih porodica. Ali, Libi kaže da, ne samo što se pokazalo da joj je ona sasvim dovoljna, već je bilo i drugih prijatnih iznenadjenja.

«Grejanje, rashladjivanje i druge komunalije koštaju me manje od stotinu dolara tokom cele godine,» kaže ona.

Tim Rasel je osnivač firme «V2 World» koja se specijalizovala za proizvodnju prefabrikovanih malih kuća.

«Mada su naše cene manje od prosečne cene kuća u Americi, tokom protekle četiri godine, one su porasle dvostruko i zatim trostruko.»

Raselova kompanija može da isporuči ovakve ekonomične kuće površine 67 kvadratnih metara, opremljene nameštajem i svim uredjajima za manje od 150 hiljada dolara. To je svakako privlačna cena za kupce koji žele da uštede i koji smatraju da je prosečna cena porodičnih kuća od 230 hiljada dolara u Americi – previsoka. Projektant Džo Herzog kaže da je tajna u tome da manje kuće ostave utisak kao da su prostrane.

«Cilj je da se efikasno iskoristi prostor. A, tu se ne radi samo o veličini soba već i o veličini fijoka,» kaže on.

Posle skoro godinu dana provedenih u mikro-kući, Libii Kroli priznaje da ona nije za svakog.

«Mislim da ta osoba mora da bude neko ko voli jednostavan život. Što se mene tiče, nisam se ničeg odrekla u pogledu kvaliteta života,» kaže ona.

Udruženje za gradnju malih kuća, koje promoviše ovakve modele, navodi da je od njegovog osnivanja 2002. godine izgradjeno oko hiljadu kuća površine manje od 50 kvadratnih metara.

XS
SM
MD
LG