Linkovi

Prodaja porodičnih kuća u Americi opala za 4,3 odsto


Američki Sekretarijat za trgovinu izveštava da je prodaja novih porodičnih kuća prošlog meseca opala za 4,3 odsto, a da je broj neprodatih objekata dostigao rekordni nivo u proteklih 13 godina. Ekonomisti kažu da su ti novi brojevi još jedan dokaz da je brzi rast u američkoj stambenoj izgradnji – prošlost.

Signali širom zemlje ukazuju da cene kuća u Sjedinjenim Državama padaju. Stručnjaci za stanovanje kažu da se to događa zbog prevelikg broja kuća i nedovoljnog broja kupaca. Trgovac nekretninama iz Detroita u Mičigenu, Ralf Roberts, kaže da su cene kuća pale za 8 odsto u odnosu na prošlu godinu.

«Ovde je kuća koju sam upravo prodao. Njena vrednost je pre dve godine bila 200 hiljada. Trebalo je nešto da se uradi na njoj, ali smo je upravo prodali za 140 hiljada», objašnjava Roberts, dodajući da pojedine prodavce hvata očaj.

Šejn Mejnard je upravo smanjio početnu cenu porodične kuće za 40 hiljada dolara.

«Hoćemo da se selimo, tako da radite ono što ste primorani da uradite», kaže Majnard.

Barbara Korkoran, koja trguje nekretninama u Njujorku, slaže se da prodavci moraju da razmisle o svojoj strategiji.

«Prodavci poslednji dobijaju stvarnu predstavu o cenama. Oni i dalje sanjaju o onome što je bilo juče. Porede sve sadašnje cene sa onim što su mogli da dobiju prošle ili pretprošle godine», kaže ona.

Ekonomisti za pad prodaje okrivljuju nesigurnost radnih mesta i visoke cene energije. Porast kamata takođe odmaže. Prosečna kamatna stopa za 30-ogodišnji fiksirani kredit je bila 5,8 odsto. Pri sadašnjem interesu od 6,5 odsto, rata za kuću se prosečno povećala za više od stotinu dolara mesečno. Dejvid Lirija je glavni ekonomista u Nacionalnom udruženju trgovaca nekretninama.

«Svi ti investitori koji su spekulisali na tržištu, sada ga napuštaju. Regularni investitori odlaze, tako da je mnogo domaćinstava u ovom trenutku veoma nervozno», kaže Lirija.

S druge strane, vreme za Moli Džekson nije moglo da bude povoljnije.

«Pre samo jedne godine nikako ne bismo mogli da kupimo ovakvu kuću po ovoj ceni, a ovdašnji prodavci su čak spremni da plate i prenosnu taksu», kaže ona.

Vlada kaže da je prosečna cena novih kuća u julu pala na 230 hiljada dolara, što je smanjenje u odnosu na 234 hiljade prethodnog meseca.
Međutim, uz 3,8 miliona kuća za prodaju u ovom trenutku, odnosno oko milion više nego prethodne godine, analitičari smatraju da bi cene kuća mogle da padnu još više.

XS
SM
MD
LG