Linkovi

Iran: Teheran spreman da se vrati za pregovarački sto


Visoki iranski zvaničnici kažu da je Teheran spreman da se vrati za pregovarački sto, radi razgovora o nuklearnim pitanjima, ali samo pod uslovom da ne bude uslovljavanja. Međunarodna agencija za atomsku energiju prošle sedmice je upozorila da Iran nastavlja sa obogaćivanjem uranijuma, u suprotnosti sa zahtevom koji je uputio Savet bezbednosti UN.

Tokom posete Teheranu, Gneralni sekretar UN Kofi Anan izjavio je da su on i iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad razmenili gledišta u vezi sa međunarodnom zabrinutošću oko iranskog nuklearnog programa.

“U vezi sa nuklearnim pitanjem, predsednik je ponovio Iransku spremnost i raspoloženje za pregovore, kao i za iznalaženje rešenja za ovu krizu.”

Iran tvrdi da prerađuje uranijum za mirnodopske potrebe, dok strani kritičari veruju da bi deo tako dobijenog materijala mogao da bude iskorišćen za proizvodnju oružja. Sličan stav je izneo i predstavnik Teherana u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Ali Ašgar Soltanije, gostujući u programu mreže CNN.

“Rešenje za krizu je da se vratimo pregovaračkom stolu, bez uslovljavanja, kao što je naš predsednik rekao. Mi smo to u više navrata rekli, spremni smo da se vratimo pregovorima i da uklonimo bilo kakve nejasnoće u vezi sa našim nuklearnim aktivnostima.”

Savet bezbednosti UN je odredio 31. avgust kao rok do kada Teheran mora da prestane sa obogaćivanjem uranijuma. Soltanije je ukazao da Iran taj nalog ne smatra legalnim, zbog toga što ni Međunarodna agencija za atomsku energiju, niti Sporazum o neširenju atomskog naoružanja, ne mogu da suverenim državama nalože da obustave proces obogaćivanja

“Tako nešto nije predviđeno ni u statutu Međuanrodne agencije za atomsku energiju, niti u Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja. Ne postoje ograničenja. Jedino što je moguće je da Međunarodna agencija proverava i kontroliše da nema nikakve zloupotrebe i primene za naoružanje.”

Predsednik Buš je, prošlog četvrtka, rekao da Iran mora da se odluči, pošto su SAD već odlučile. Amerika će nastaviti da saradjuje sa saveznicima na iznalaženju diplomatskog rešenja, rekao je predsednik Buš, ali je naglasio da Teheran mora da snosi posledice i da mu neće biti dozvoljeno da razvije atomsko oružje. SAD traže od UN da Iranu uvede sankcije, ali o mogućim kaznama će se razgovarati tek po završetku predstojećih pregovora između visokog predstavnika EU Havijera Solane i Arija Laridžanija, glavnog iranskog pregovarača za nukelarna pitanja.

XS
SM
MD
LG