Linkovi

Havijer Solana: Povoljna ocena iz Haga uslov za nastavak pregovora sa Beogradom


Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana ponovio je danas da su bitno poboljšanje u saradnji Srbije s Haškim sudom i povoljna ocena tužioca Karle del Ponte uslov za obnovu pregovora EU i Beograda o sporazumu o pridruživanju.

Solana je, u saopštenju posle razgovora sa srpskim ministrom finansija Mlađanom Dinkićem u Briselu, pozvao Srbiju da svoju energiju usredsredi na sprovođenje u delo usvojenog Akcionog plana za saradnju s Haškim tribunalom. Visoki evropski zvaničnik je, istovremeno, naglasio snažnu spremnost i volju unutar Evropske unije da se završe pregovori sa Srbijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Ali to, međutim, zahteva bitno poboljšanje u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i povoljnu ocenu glavnog tužioca, objasnio je Solana.

U saopštenju visokog predstavnika EU navodi se i da je tema razgovora bio unutrašnji razvoj u Srbiji i na Kosovu. Solana je pozdravio pozitivan razvoj na ekonomskom polju i izrazio zadovoljstvo zbog napretka ka usvajanju novog ustava u Srbiji, istakavši da bi novi ustav Srbiji pomogao da ispuni merila Evropske unije. Visoki evropski predstavnik je naglasio punu podršku izaslaniku UN za Kosovo Martiju Ahtisariju i ohrabrio srpsku delegaciju da uđe konstruktivno u predstojeću rundu pregovora o Kosovu, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG