Linkovi

HIV - više lekova ne mora uvek da znači i bolji tretman


Jedna studija objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja pokazala je da više lekova ne mora uvek da znači i bolji tretman.

Džim Šej ima HIV skoro dve decenije. On je nekada morao da uzme oko 20 pilula dnevno.

»Bilo je tri, četiri, pet puta na dan da treba da se setite da uzmete lekove. To je tada bilo veoma teško. Bio je to posao sa punim radnim vremenom da bi ostali pokriveni lekovima».

Danas, Džim Šej i ostali pacienti zaraženi HIV-om, koji imaju pristup najnovijim medicinskim tretmanima, dan počinju sa samo tri pilule. Doktor Roj Gjulik sa univerziteta Kornel u Njujorku objašnjava.

«Ova tri leka daju rezultate. Oni sada mogu da suzbiju nivo nivo virusa HIV u njihovoj krvi. Oni mogu da povećaju broj Te-ćelija , koje su važne za imuni sistem. Medjutim, pitanje je da li možemo da uradimo više»?

Studija kliničkog ispitivanja, koju je uradio američki Nacionalni institut za zdravstvo, uporedila je način lečenja sa tri leka i tretman koji sadrži četiri pilule. Doktor Gjulik iznosi više detalja.

«Dobre vesti ukupno, bile su da su svi pacijenti dobro. U stvari, više od 80 odsto pacijenata u studiji smanjilo je nivo HIV-a u krvi tokom tri godine».

Istraživači su zaključili da četiri leka nisu bila bolja od tri, kada je u pitanju tretman HIV-a.

»Ustanovili smo da je način lečenja sa tri leka, koji se danas koristi za HIV, veoma dobar. Zapravo teško je poboljšati postojeće lekove».

Za 38 miliona pacijenata sa virusom HIV širom sveta, manje lekova moglo bi da znači i manje sporednih efekata i lakše praćenje potrebnih doza. Naučnici takodje kažu da bi manje lekova moglo da pomogne smanjenju rizika od pojave vrsta virusa HIV otpornih na lek, koje mogu da se razviju kada pacijent propusti da popije sve prepisane lekove.

XS
SM
MD
LG