Linkovi

Uhapšen Hamed Džumu Farisa al Suaidi drugi čovek Al Kaide u Iraku


Američke i iračke snage uhapsile su drugog čoveka terorističke organizacije Al Kaida u Iraku, Hameda Džumu Farisa al Suaidija, izjavio je danas irački savetnik za nacionalnu bezbednost Movafak al Rubaj.

"Mogu da potvrdim da je Al Kaida u Iraku pretrpela značajan gubitak", izjavio je Al Rubaj na konferenciji za novinare. Al Suaidi, poznat je pod imenom Abu Humam, ali i pod imenom Abu Rana, zamenik je lidera Al Kaide u Iraku Abu Ajuba al Masrija.

Od ubistva Musaba al Zarkavija juna ove godine u vazdušnom napadu američkih snaga, komandovanje nad iračkom Al Kaidom preuzeo je Al Masri. Američka vojska smatra da su pripadnici Al Kaide iz redova sunita glavni podstrekači verskih sukoba u Iraku koji bi tu zemlju mogli da odvuku u građanski rat. Osim Al Suadija, uhapšeno je još 11 vodećih članova Al Kaide, čiji identitet nije poznat.

Irački zvaničnici tvrde da je hapšenjem drugog najvišeg lidera al Kaide u Iraku zadat ozbiljan udarac toj organizaciji i da ono ujedno nagoveštava bolju budućnost za zemlju.

Irački zvaničnici kažu da je visoki operativac Al Kaide, Hamid Džuma Farid al-Saidi, uhapšen prošle nedelje severno od Bagdada, zajedno sa nekoliko sledbenika i pratilaca. U nastupu u programu mreže CNN zamenik račkog premijera, Barham Salih, primetio je da hapšenje Saidija dolazi posle drugog velikog udarca za al Kaidu u Iraku - ubistva njenog nekadašnjeg lidera, Abu Miusaba al-Zarkavija, u vazdušnom napadu prošle godine.

«Obaveštajnim uspesima iračkih i multinacionalnih snaga zadat je ozbiljan udarac organizaciji al Kaide u Iraku. Ovo hapšenje je takodje značajno zato što se veruje da je Saidi odgovoran za napade na šiitsko svetilište u Samari, koji je doveo do sektaškog nasilja širom zemlje.»

Salih je dodao da niko ne bi trebalo da sumnja u rešenost nove iračke vlade da se suprotstavi teroristima i da ih porazi. Medjutim, on je odmah dodao da je borba protiv terorizma u njegovoj zemlji još daleko od toga da bude okončana.

«Ne bi trebalo da se zavaravamo. Al Kaida i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju i moramo da budemo vrlo oprezni u načinu na koji se suočavamo sa tom pretnjom.»

Salih je priznao da njegova zemlja trpi posledice porasta sektaškog nasilja, ali je debatu o tome da li je u Iraku izbio gradjanski rat ili ne opisao kao akademsku. On je naglasio da je uprkos užasnim patnjama većina Iračana rešena da istraje i da izgradi bolju budućnost.

«Ovo društvo trpi mnogo zbog svakodnevnih bombaških napada. Uprkos tome i uprkos sektaškim ubistvima, većina društva i njegovi glavni lideri drže se po strani od konflikta i tragaju za načinima da prevazidju nesuglasice i nastave borbu protiv terorista, što nije lako.»

Zamenik iračkog premijera je takodje ponovio tvrdnje drugih iračkih zvaničnika da su iračke snage bezbednosti blizu nivoa borbene gotovosti i sposobnosti koji bi im omogućio da preuzmu dužnosti koalicionih snaga u Iraku. Salih je dodao da će iračke snage preuzeti bezbednosne operacije u sedam od osam iračkih pokrajina do kraja godine.

XS
SM
MD
LG