Linkovi

Kofi Anan: Iran spreman da pregovara i nađe rešenje za krizu nuklearnog programa


Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je, na sastanku sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Anananom, da Iran želi pregovorima da pronađe rešenje za spor sa Zapadom u vezi sa razvojem nuklearnog programa.

"Ahmadinedžad mi je preneo spremnost i odlučnost Irana da pregovara i nađe rešenje za krizu", izjavio je Anan na konferenciji za štampu u Teheranu.

Generalni sekretar UN je prenio da mu je Ahmadinedžad rekao da Iran ne prihvata prekid razvojanuklearnog programa pre pregovora, što je bio zahtev Saveta bezbjednosti. Anan se nalazi u poseti Bliskom istoku kako bi pokušao da osigura poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti 1701 o prekidu sukoba Izraela i ekstremista Hezbolaha. Anan se juče sastao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Monakijem Manušerom i tom prilikom dobio uveravanja sa iranske strane da je ta država spremna da podrži rezoluciju UN. Poseta Anana Iranu usledila je smo dva dana od kada je istekao rok koji je SB postavio toj zemlji da prekine proces obogaćivanja uranijuma.


XS
SM
MD
LG