Linkovi

Indonezija: 100 miliona dolara za borbu protiv ptičijeg gripa


Indonezija se nada da će naredne godine obezbediti oko stotinu miliona dolara za borbu protiv ptičijeg gripa, saopštio je indonežanski potpredsednik Jusuf Kala, odgovarajući na kritike da njegova vlada ne preduzima dovoljne mere na suzbijanju zaraze.

Indonezija ima najveći broj žrtava ptičijeg gripa na svetu, zbog čega je Svetska banka pozvala njenu vladu da pojača borbu protiv bolesti koja je rasprostranjena u gotovo svim provincijama. Sručnjaci kažu da neobaveštenost javnosti, u kombinaciji sa nedovoljnom efikasnošću političara i nedostatkom novčanih sredstava, usporava napore da se eliminiše ptičiji grip u gusto naseljenoj zemlji koja ima čak 220 miliona stanovnika.

«Zatražio sam odredjena sredstva od Svetske banke, a oni su tražili odredjena sredstva iz našeg budžeta. Zato smo zajedno rešili da sakupimo najmanje 100 miliona za narednu godinu», rekao je potpredsednik Kala.

Još nije jasno da li to znači da će indonežanska vlada povećati izdvajanja iz budžeta za borbu protiv virusa H5N1. Svetska banka je pozivala Džakartu da poveća ta sredstva, nakon što je vlada za 2007. predvidela 46,5 miliona za borbu protiv ptičijeg gripa, što je smanjenje u odnosu na sumu od 57,37 milona dolara izdvojenu za ovu godinu. Prema vladinim podacima, zajedno sa donacijama, Indonezija planira da ove godine utroši oko 93 miliona dolara na borbu protiv ptičijeg gripa. Ministar za socijalna pitanja Aburizal Bakri u julu je izjavio da Indonezija još nije dobila «ni jedan jedini cent» od sume koju su obećali medjunarodni donatori na globalnoj konferenciji o ptičijem gripu, održanoj u Pekingu početkom godine.

Donatori su obećali 1,9 milijardi dolara pomoći za globalnu borbu protiv te bolesti, a Svetska zdravstvena organizacija i sama je kritikovala pojedine vlade zato što nisu realizovale svoja obećanja. U četvrtak je vodeći stručnjak za ptičiji grip pozvao Indoneziju da poboljša nadzor životinja kako bi se suzbio virus H5N1, od koga je do sada umrlo 46 ljudi u toj zemlji. Većina smrtnih slučajeva dogodila se ove godine. 2005, Svetska banka je pozvala Indoneziju da poveća svoj budžet za program borbe protiv ptičijeg gripa, ističući da taj virus predstavlja ozbiljnu pretnju za indonežansku ekonomiju, i zdravlje njenih stanovnika.

XS
SM
MD
LG