Linkovi

Turistički operatori počeli borbu protiv zagađenja vazduha


Veliki putnički brodovi donose turiste i ubrizgavaju milione dolara u luke širom sveta. Međutim, oni istovremeno donose i zagađenje prirodne okoline.

Ogromni brodovi za krstarenja često se doživljavaju kao simboli luksuza i udobnosti. Ali, slika nije tako ružičasta kada se pažljivije pgleda. Organizacije za zaštitu prirodne sredine tvrde da samo tokom jednog dana, iz brodskog dimnjaka biva ispuštena ista količina zagađenja kao i iz 12 hiljada automobila!

“Sitne otpadne čestice iz dizela, zalaze duboko u pluća i utiču na decu obolelu od astme” – kaže Denis Mek Leren iz agencije za čist vazduh u zalivu Pjudžet. Kompanija Holand Amerika zato planira da svoje brodove, u Sijetlu, priključuje na električnu mrežu. Brodovi tako neće morati da koriste dizel motore dok su u luci, objašnjava direktor Stajn Kruz.

“Veličina modernih brodova i njihovih motora, kao i njihove energetske potrebe su jako velike, pa je njihovo priključenje na mrežu složen posao.”

To je posao koji zahteva tehnologiju, ali i novac. Kompanija Prinses Kruzis je potrošila više od milion dolara za novi elektro sistem u luci u Sijetlu. A još toliko je potrebno za preradu svakog broda. I firma Holand Amerika troši puno para. Stajn Kruz ukazuje da njegova firma isprobava sistem za prečišćavanje brodskih izduvnih gasova.

“Morska voda bi trebala da prečisti izduvne gasove, a čvrste čestice će biti pomešane sa drugim otpadom i biće adekvatno uskladištene.”

Stručnjaci veruju da će ove nove tehnologije smanjiti vazdušno zagađenje za oko 30%. Međutim prijatelji prirodne sredine upozoravaju da sva ta nova tehnologija neće puno značiti, ako je ne budu imali SVI brodovi. Američki standardi o stepenu zagađenja obavezujući su samo za američke brodove, dok 90% zagađenja u lukama širom SAD dolazi od brodova koji plove pod stranim zastavama.


XS
SM
MD
LG