Linkovi

Uragan Džon pogodio meksički deo Kalifornije


Uragan Džon stigao je protekle noći do Kalifornija, na severu Meksika, sa vetrovima koji dosežu brzinu od 175 kilometara na sat.

Služba Civilne zaštite saopštila je da je Džon malo skrenuo sa pretpostavljene putanje i da je vrh Kalifornije jutros pogodio snažnim vjetrovima i obilnom kišom. Oko pet hiljada stranih turista evakuisano je pre dolaska uragana prema Sjedinjenim Američkim Državama, a u hoteima koji mogu izdržati nalete olujnog vjetra ostalo je oko deset hiljada gostiju.

Džon je uragan 2. kategorije na Safir-Simsonovoj lestvici koja ima pet stepeni. Zbog njegovog prolaska zatvoreni su međunarodni aerodromi i luke u tom području, a poplavljeno je i više puteva. Olujno nevreme delimično je oslabilo nakon što je stiglo do kopnenog područja udaljenog 60-ak kilometara severoistočno od San Jose del Kaboa, ali vetrovi su dostizali brzine od oko 150 kilometara na sat. Meksiko je zbog stalne opasnosti od udara uragana duž istočne obale proglasio opasnost od prirodne nepogode čiji se najjači udar očekuje danas. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama ili značajnijoj materijalnoj šteti.


XS
SM
MD
LG