Linkovi

Sejlor: Svakako je dobro da će predsednik Tadić posetiti Vašington


Na radnom doručku koji je Poslovni savet SAD i Srbije, na inicijativu Stejt Dipartmenta priredio tokom nedvanog boravka premijera Koštunice u Vašingtonu, rečeno je kako SAD žele da pomognu da se sprska privreda unapredi i da će administacija ohrabriti američke kompanije da investiraju u srpsku ekonomiju. To u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, kaže predsednik Poslovnog saveta SAD i Srbije, Džon Sejlor.

Sejlor: Administracija želi da se podstakne izvoz robe iz Srbije i da se uradi što je više moguće i se se unapredila srpska privreda. Drugim rečima, da se poboljša životni standard gradjana i podstaknu dinamičnije privredne aktivnosti. Dakle, da se predje sa faze dirketne ekonomske pomoći na fazu pospešenja privrednog uspona i veće ekonomske samostalnosti i progresa.

Glas Amerike: Šta očekujete kada je u pitanju angažovanje američkog privatnog sektora?

Sejlor: Srbija realizuje nužne ekonomske mere u cilju efikasnijeg delovanja. Veliko pitanje koje je pred američkim privatnim preduzetnicima jeste šta će se dogoditi sa Kosovom. Znamo poziciju Beogada i Kontakt grupe. Pitanje je da li će stav Beograda da neće priznati nezavisnost Kosova negativno uticati na celokupnu procenu investicionog rizika u smislu neizvesnosti i stabilnosti. Medjutim, u Srbiji svakako postoje dobre poslovne mogućnosti za američke kompanije - nema sankcija ili bilo kakvih drugih ograničenja. Ipak, poslovni sektor želi ”prijateljsku atmoseferu”, nesmetane mogućnosti za ulaganje i poslovno delovanj. Drugim rečima, važna je ovdašnja percepcija pravca u kome se kreće Srbija i njene političke i ekonomke budućnosti.

Glas Amerike: Šta očekujete od najavljene posete predsednika Srbije Borisa Tadića Vašingtonu?

Sejlor: Nadam se da ćemo imati priliku da se sastanemo sa predsednikom Tadićem i da iznesemo naše mišljenje i poglede. Pre svega, želimo da se Beograd što aktivnije angažuje ovde u Americi i da se ispune uslovi saradnje sa kompanijama koje su već u Srbiji, kao što je to slučaj sa pregovorima o projektu na Beogradksom aerodromu sa kompanijom “Dajn korp”, koji su u zastoju... Svakako je dobro da će predsednik Tadić posetiti Vašington i da će se, nadam se, dati odgovor na ono što ja smatram jednim od prioritetnih pitanja, a to je promocija Srbije - na političkom i ekonomskom planu - kako bi se ukazalo na pozitivan razvoj dogadjaja u toj zemlji.

Glas Amerike: Kakva su vaša očekivanja u vezi sa daljim razvojem poslovnih i ekonomskih odnosa SAD i Srbije?

Seklor: Mislim da smo, momentalno, u situaciji isčekivanja. Sve oči su uprte prema Beogradu i odlukama koje će Srbija doneti. Ubedjen sam da će se ekonomski odnosi normalno razvijati i unapredjivati. Mi stvarno ne želimo da Srbija bude opterećena još većim problemima i nadamo se skorom rešenju problema saradnje sa Hagom i kosovskog pitanja. To bi američkom poslovnom sektoru naznačilo da da je Srbija otvorena za potpuno poslovno delovanje od obostrane koristi.

XS
SM
MD
LG