Linkovi

Generalni sekretar UN: U Iranu sam da razgovaram o primeni rezolucije 1701


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_iran_annan_Mottaki_2sep06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Iranski ministar spoljnih poslova Manušer Motaki ponudio je generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu punu saradnju svoje zemlje u sprovođenju rezolucije Saveta bezbednosti o prekidu sukoba između Izraela i libanskog ekstremističkog pokreta Hezbolah.

Motaki je rekao da "možemo da računamo na njegovu punu saradnju",rekao je Ananov portparol Ahmad Favzi. Iranska državna agencija je javila da Motaki Ananu reko da Iran podržava konsenzus koji je postignut oko rezolucije Saveta bezbednosti 1701 kojom je prekinut sukob Izraela i Hezbolaha.

Poseta Anana usledila je dva dana posle isteka roka koji su UN postavile Teheranu da pozitivno odgovori na zahtev da prestane sa procesom obogaćivnaja uranijuma. Glavni iranski pregovarač o nuklearnom programu Ali Laridžani izjavio je da je sa generalnim sekretarom UN vodio konstruktivan razgovor i da su se "obe strane složile da probleme treba rešavati kroz pregovore". Laridžani je izrazio nadu da će Kofi Anan "pomoći u rešavanju nuklearnog pitanja".

"Stav Kofija Anana o rešenju iranskog nuklearnog pitanja je pozitivan i mi ga podržavamo", dodao je Laridžani.

Pre nego što je Anan stigao u Iran, državna televizija je prenela reči iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada da će njegova država nastaviti sa razvojem nuklearnog programa i pored pritisaka SAD. Anan i Ahmadinedzad će se sutra sastati u Teheranu.


XS
SM
MD
LG