Linkovi

Stevo Bisić: JNA dobro postupala sa zarobljenicima


Dokazni postupak odbrane na sudjenju vukovarskoj trojki nastavljen je iskazom svedoka Steve Bisića koji je izjavio da je na dan pada Vukovara, 18. novembra 1991, video hrvatske zarobljenike na farmi Ovčara i da je JNA sa njima dobro postupala.

Bisić, koji je tada bio podoficir u protivterorističkom vodu Prve gardijske brigade JNA, drugi je svedok odbrane optuženog Mileta Mrkšića, tdašnjeg komandanta te brigade. On je posvedočio da je često bio u komandi brigade u selu Negoslavci, ali da u samom Vukovaru Mrkšića nikada nije video.

Zajedno sa Mrkšićem, za streljanje oko 250 zarobljenika na Ovčari, 20. novembra 1991, optuženi su i Veselin SSljivančanin i Miroslav Radić. Svedok Bisić posvedočio je da su pripadnici protivterorističkog voda 18. novembra u Vukovaru slavili što su ostali živi pekući prase na ražnju, kada im je komandir naložio da krenu na Ovčaru zato što se tamo "nešto dešava". Opisao je da su na farmi zatekli pripadnike vojne policije JNA, čiji je kapetan pokušao da ih spreči da dodju do zarobljenika rekavši da je "iz Beograda naredjeno" da zarobljenike niko ne dira. Bisić je opisao i da su on i ostali borci iz protiterorističkog voda imali dugačke brade - ali zato što nisu imali gde da se obriju, a ne iz "ideoloških razloga" - i da nisu nosili činove.

Uprkos upozorenjima kapetana vojne policije, ušli su u hangar na farmi i tamo zatekli više od 80 zarobljenika, za koje im je rečeno da su pripadnici HOS-a Dobrosava Parage.

"Jedan od zarobljenika, visok čovek, predstavio se kao “Veliki Džo” i prišao je jednom našem vojniku, inače Muslimanu, i zatražio da se prema njima ponašamo u skladu sa Ženevskom konvencijom. Vojnik ga je gledao, pa mu je odgovorio:'Marš!', posle čega se ovaj okrenuo i vratio na mesto", ispričao je svedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Marks Mor tvrdio je da je Bisić sa drugovima na Ovčari bio na dan zločina nad zarobljenicima, 20. novembra, i da je tamo video oficire bezbednosti JNA, kao i pripadnike lokalne teritorijalne odbrane. Svedok je, medjutim, sve to negirao, ostajući pri iskazu da je na farmi bio 18. novembra.

Upitan koji je onda bio vanredan dogadjaj zbog kojeg im je komandir naredio da ostave prase na ražnju i odu na Ovčaru, Bisić nije mogao da pruži jasan odgovor. Sudjenje vukovarskoj trojki biće nastavljeno u ponedeljak popodne.

XS
SM
MD
LG