Linkovi

Počela predizborna kampanja za opšte izbore u BIH


Predizborna kampanja trajaće do 29. septembra kada u ponoć počinje izborna tišina. Za opšte izbore u BiH prijavilo se 36 političkih partija, osam koalicija i 12 nezavisnih kandidata, a pravo glasa ima 2.736.886 gradjana BiH.

Gradjani će na izborima u BiH 1. oktobra birati tri člana Predsedništva BiH, predsednika i dva potpredsednika Republike Srpske, poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Fedracije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, te poslanike u skupštinama u deset kantona u Federaciji.

Medju 7.245 prijavljenih kandidata, 1.524 je mladje od 30 godina. Na kandidatskim listama je 4.621 muškarac i 2.624 žena. Iz Centralne izborne komisije BiH upozorili su političke partije da obrate pažnju na način promovisanja svojih programa, odnosno da ne koriste jezik, koji kod drugih izaziva strah ili uznemirenost. CIK BiH ima pravo da sankcioniše kršenje pravila ponašanja u preizbornom periodu, novčanim kaznama ili eliminacijom pojedinih kandidata ili celih političkih partija. Procenjuje se da će se za organizaciju izbora utrošiti osam do devet miliona konvertibilnih maraka iz budžeta BiH i opština.

XS
SM
MD
LG