Linkovi

Hari Urlih: NATO neće tolerisati nikakvo nasilje na Kosovu


NATO neće tolerisati nikakvo nasilje niti ikakvu pretnju bezbednosti na Kosovu, izjavio je u Prištini komandant južnog krila NATO, admiral Hari Ulrih na ceremoniji primopredaje dužnosti komandanta Kfora.

"Želim da ponovim da u ovom periodu, kada se pregovara o budućnosti Kosova, nećemo tolerisati nasilje ni u kom obliku", kazao je admiral Ulrih i poručio vojnicima Kfora da kao predstavnici NATO ne smeju tolerisati nikakvu pretnju bezbednosti, nikakvu pretnju sigurnosti. Nemački general Roland Kater je u komandi Kfora preuzeo dužnost glavnokomandujućeg od italijanskog generala Djuzepea Valota.

"Učinićemo sve što možemo da ovoj zemlji pružimo dobru budućnost, pa sam za to odredio i naš moto, koji glasi oblikujemo budućnost. Ne vidim nikakve prepreke na tom putu, a ako ih bude, uklonićemo ih, budite sigurni u to", rekao je novi komandant Kfora.

Današnjim stupanjem Joahima Rikera na dužnost šefa UNMIK-a, na tri ključne pozicije medjunarodne administracije na Kosovu sada se nalaze Nemci. Pored Rikera i Katera, i šef Misije OEBS-a na Kosovu je Nemac, Verner Vnent. Roland Kater je 11. komandant Kfora od uspostavljanja medjunarodne vojne misije na Kosovu u leto 1999. Svečanosti u Prištini prisustvovali su i ministri odbrane Nemačke i Italije Franc Jozef-Jung i Arturo Parizi.

"Stanovnici Kosova su dobar narod koji je puno propatio", rekao je odlazeći komandant Kfora, general Valoto.

"Iz te patnje, oni moraju pronaći energiju da gledaju u budućnost, ostave prošlost iza sebe i izgrade bolji put, pre svega za dobrobit svoje dece, koja su najveće blago Kosova i koja imaju pravo da žive na mirnom i evropskom Kosovu", kazao je Valoto.

XS
SM
MD
LG