Linkovi

Elbaradej: Iran nije obustavio obogaćivanje uranijuma


Medjunarodna agencija za atomsku energiju juče je saopštila da je Iran nastavio sa obogaćivanjem uranijuma, ignorišući zahtev Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Članice Saveta bezbednosti će verovatno započeti razgovore o mogućem uvodjenju sankcija Iranu tokom narednih nekoliko sedmica.

U izveštaju na šest stranica, direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed Elbaradej jednostavno kaže – «Iran nije obustavio obogaćivanje uranijuma». U izveštaju podnetom Savetu bezbednosti takodje se navodi da Agencija nije mogla da utvrdi prirodu iranskog nuklearnog programa zbog nedostatka saradnje Teherana, kao i da je Iran proteklih dana nastavio da obogaćuje male količine uranijuma. Američki ambasador u UN, Džon Bolton, opisao je izveštaj medjunarodne agencije kao znak upozorenja medjunarodnoj zajednici o nuklearnim planovima Irana.

«To je zaista alarm. Kaže se da iranski program sadrži dosta toga oko čega bi trebalo da budemo zabrinuti ovde u Njujorku i naglašava se naša zabrinutost da Iran nastoji da se domogne nuklearnog oružja. Jednostavno, ne postoji drugo objašnjenje za čitav niz postupaka Irana proteklih godina osim da pokušavaju da steknu tu sposobnost.»

Nalazi Medjunarodne agencije za atomsku energiju znače da je Iran prekršio rezoluciju Saveta bezbednosti kojom je 31. avgust bio odredjen kao krajnji rok za obustavljanje obogaćivanja uranijuma. Time se tom telu takodje daje mogućnost da uvede sankcije vladi u Teheranu. Bolton je ponovio nameru SAD da se založe za uvodjenje sankcija, ali je rekao da Savet bezbednosti neće razmatrati to pitanje pre nego što se sledeće nedelje sastanu visoki predstavnik EU, Havijer Solana, i glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja, Ali Laridžani. Agencije su juče prenele izjavu zamenika šefa iranske nuklearne agencije, Mohameda Saidija, da da je izveštaj Medjunarodne agencije pokazao da su tvrdnje SAD o nuklearnom programu Teherana, kako je rekao, neosnovane.

Podsekretar u Stejt departmentu, Nikolas Berns, će se sledeće nedelje u Evropi sastati sa predstavnicima drugih stalnih članica saveta bezbednosti i Nemačke radi daljih konsultacija o eventualnom uvodjenju sankcija Iranu. Očekuje se da će u tim konsultacijama učestvovati i Havijer Solana - pre i posle susreta sa iranskim pregovaračem, Alijem Laridžanijem. Francuski ministar inostranih poslova, Filip Dust-Blazi, nagovestio je da bi pregovori mogli da potraju. On je rekao da je, mada Francuska osudjuje nezadovoljavajući odgovor Teherana na zahtev Saveta bezbednosti da obustavi obogaćivanje uranijuma, i dalje uveren da bi put dijaloga trebalo da ostane otvorem.

XS
SM
MD
LG