Linkovi

Evropska unija i Rusija upozoravaju da je preuranjeno uvoditi sankcije Iranu


Evropska unija je upozorila da je preuranjeno uvoditi sankcije Iranu zbog toga što Teheran nije ispunio zahtev UN da do 31. avgusta obustavi nuklearne aktivnosti.

“Za EU, diplomatija ostaje broj jedan u iznalaženju rešenja“, izjavio je finski ministar spoljnih poslova Erki Tuomioja, čija zemlja predsedava EU. On je na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU istakao da sada nije ni vrem ni mesto da medjunarodna zajednica uvede sankcije Iranu. Tuomioja je rekao da ukoliko Iran zaista traži pregovore, onda treba da se vidi o kakvim uslovima je reč.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je danas da namerava da se početkom sledeće nedelje sastane sa glavnim iranskim pregovaračem Alijem Laridžanijem.

“Mislim da je u diplomatiji rešenje, rekao je Solana u finskom gradu Lapenranti, gde se održava sastanak šefova diplomatije 25-orice. On je dodao da će sastanak najverovatnije biti održan u Evropi, ali ne navodeći više detalja.

Američki zvaničnici su najavili da neće posegnuti ni za jednom akcijom pre nego što se Solana sastane sa Laridžanijem.

Rusija sumnja u svrsishodnost sankcija prema Iranu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je sumnju u svrsishodnost uvodjenja sankcija prema Iranu i ocenio da krizne situacije treba rešavati dijalogom.

"Krizne situacije treba rešavati dijalogom, a ne sankcijama. Mi uzimamo u obzir iskustvo iz prošlosti i ne možemo da se pridružimo ultimatumima koji vode u ćorsokak", kazao je Lavrov.

On je kazao da sve odluke treba da budu usmerene na neširenje nuklearnog naoružanja i obezbedjivanje prava država na korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe, uz poštovanje medjunarodnih obaveza.

"Kojim metodama se može postići takav cilj, to je pitanje koje se sada razmatra. Mi dozvoljavamo mogućnost korišćenja širokog spektra sredstava koja će dovesti do željenog rezultata", ukazao je Lavrov.

Potpredsednik ruske vlade i ministar odbrane Sergej Lavrov izrazio je danas žaljenje što Iran, uprkos zahtevu UN, nastavlja proces obogaćivanje uranijuma, ali je kazao da Rusija veoma oprezno prilazi mogućnosti uvodjenja sankcija Teheranu.

"Treba sačekati susret šestorice. Oni će razmotriti pozicije i koordinirati dejstva", istakao je Ivanov.

Šefovi diplomatija stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke sastaće se 7. septembra kako bi odžali konsultacije o iranskom nuklearnom problemu.

XS
SM
MD
LG