Linkovi

Ramsfeldov govor o terorizmu izazvao žestoku polemiku


Američki Sekretarijat za odbranu zatražio je od novinske agencije Asošijeted pres da objavi ispravku izveštaja za koji kaže da je pogrešno interpretirao govor sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, održan u utorak. Medjutim, agencija je izjavila da ne odustaje od svog izveštaja, dok su mnoge druge agencije donele slične napise o tom govoru. Izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Pentagona, Al Pesin.

U svom govoru pred grupom američkih vojnih veterana, sekretar Ramsfeld je uporedio sadašnje konflikte sa teroristima sa periodom izmedju dva svetska rata.

”U to vreme, u zapadnim demokratijama pojavila se izvesna doza cinizma i moralne konfuzije, pa su oni koji su upozoravali na nadolazeću krizu i uspon fašizma i nacizma dočekivani sa podmehom ili bili ignorisani.“

Sekretar Ramsfeld je rekao da je današnja Amerika suočena sa novom vrstom fašizma, kojoj se, poput one iz tridesetih godina prošlog veka, ne sme popuštati ili izlaziti u susret.

”Ovaj neprijatelj je ozbiljan, uporan i spreman na ubijanja. Ali još nije dobro organizovan, niti ga u potpunosti razumemo. Izgleda da se neke grupe više usredsredjuju na podelu naše zemlje nego na zajedničko delovanje protiv sve većih pretnji.“

Ramsfeld je postavio i nekoliko retoričkih pitanja:

”S obzirom na sve veću ubojitost i olakšan pristup naoružanju, možemo li zaista da dozvolimo sebi da poverujemo da se bezobzirni ekstremisti mogu nekako odobrovoljiti?“

Sekretar Ramsfeld posebno je kritikovao grupu za ljudska prava Amnesti internešenel, kao i medijska izveštavanja o ratu u Iraku, rekavši da su previše usredsredjeni na loše vesti. On je dodao da bi to moglo da potkopa podršku javnosti za ono što on smatra širokom borbom protiv nasilnog ekstremizma.

U svom izveštaju o Ramsfeldovom govoru, viši izveštač Asošijeted presa iz Pentagona, Robert Berns, rekao je da je Ramsfeld optužio kritičare politike Bušove administracije prema Iraku i borbi protiv terorizma za pokušaj da umilostive teroriste. U kasnijoj verziji izveštaja dodato je da Ramsfeld nije posebno pomenuo kritičare administracije, ali je navedena njegova izjava da ”mnogi“ nisu naučili lekciju iz istorije.

U saopštenju Pentagona kaže se da su u agencijskom izveštaju Ramsfeldove izjave pogrešno interpretirane, pa je zatražena njegova ispravka. Sekretar za medije u Pentagonu, Erik Raf, ovako je to objasnio:

”Pogrešna interpretacija proizlazi iz izveštaja da je sekretar Ramsfeld optužio kritičare Bušove administracije da podržavaju popuštanje ili da sami to čine. A to nije ono što je sekretar rekao.“

U odgovoru na pitanje poslato elektronskom poštom, predstavnica Asošijeted presa, Linda Vagner, rekla je samo da agencija stoji uz svoj izveštaj. Druge veće novinske kuće, kao što su Los Andjeles tajms, Njujork tajms, Vašington post, USA tudej i CNN, takodje su protumačile Ramsfeldovu izjavu da se odnosi na kritičare administracije.

Političari iz Demokratske stranke gnevno su reagovali na Ramsfeldove reči, a neki od njih su ponovili pozive da podnese ostavku. Američki sekretar za odbranu često govori o onome što smatra visokim ulozima u borbi protiv terorizma i o centralnoj ulozi koju rat u Iraku ima u tom širem konfliktu. Predsednik Buš planira da narednih dana održi niz govora na tu temu.

XS
SM
MD
LG