Linkovi

UNCTAD upozorava na posljedice neravnoteže u globalnoj trgovinskoj razmjeni


U svom najnovijem izvještaju, Agencija UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD) upozorava da bi neravnoteža u globalnoj trgovinskoj razmjeni mogla da izazove finansijsku krizu.

U svom godišnjem izvještaju Agencija UN za trgovinu i razvoj predviđa da će se globalni ekonomki rast održati tokom ove godine na nivou od 3.6 odsto, da će ekonomski rast - uprkos visokim cijenama energeneta – biti pozitivan i u zemljama u razvoju, ali da debalans u trgovinskoj razmjeni predstavlja mnogo veću prijetnju globalnoj ekonomiji, nego što je to bio slučaj prošle godine. To kaže i generalni sekretar Agencija UN za trgovinu i razvoj, Supačai Panitčpakdi.

“U izvještaju se naglašava velika zavisnost, mi kažemo “sukcesivna zavisnost” od američke ekonomije, koja predstavlja motornu snagu globalnog razvoja”

U izvještaju se posebno naglašava nestabilnost berzanskih vrijednosti robe, usluga, akcija i valuta, što je ranije ukazivalo na moguću finansijsku krizu. Međunarodni investitori su sve nervozniji zbog trgovinske neravnoteže i rasta kamatnih stopa, a dolar je izuzetno ranjiv, piše u izvještaju u kojem se – međutim – kaže i da nema indicija da bi kriza mogla da ima velike razmjere poput one koja je pogodila Aziju ili Latinsku Ameriku prije deset godina.

Stručnjaci agencije UN strahuju da su SAD već pod prevelikim teretom u svojoj ulozi krajnjeg potrošača i lokomotive globalnog rasta.

generalni sekretar Supačai Panitčpakdi, kaže da je globalni rast bio stabilan dok su SAD mogle da i pored velikog trgovinskog deficita obezbijede punu zaposlenost i stabilnost cijena:

Zbog ekonomskog rasta u SAD, bili smo u stanju da održimo i globalni rast. Ne kažemo da bi to moglo da se poremeti uskoro, ali ako želimo da izbjegnemo negativne posljedice, moramo koordinirano raditi da bi uravnotežili globalnu trgovinsku razmjenu”.

Agencija UN vjeruje da bi zemlje poput Japana i Njemačke mogle da preuzmu dio potrošačkog tereta, ali da bi značajno smanjivanje vrijednosti dolara pojačalo konkurentnost i pomoglo rebalansu američke ekonomije. Međutim - to bi, kako se navodi, umanjilo i američke zahtjeve za uvoznim artiklima, a moguće zaustavilo ekonomski rast i dostignuti nivo smanjenja siromaštva u zemljama u razvoju.

XS
SM
MD
LG