Linkovi

Američki senatori obećali promociju privrednih potencijala u Crnoj Gori


Delegacija američkih senatora najavila je nakon razgovora sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem na cetinju da će po povratku u Vašington biti najbolji promoter komercijalnih veza Sjedinjenih Država sa Crnom Gorom.

»Obećavamo da ćemo po povratku u SAD, biti najbolji ambasador privredne komore Crne Gore koga ste ikada imali" , kazao je ma zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vujanovićem. član američke delegacije, senator Saksbi Čemblis iz savezne države Džordžije. Dodao je da će da američkim investitorima prenijeti da je "Crna Gora divna zemlja i izvjestiti ih o velikim mogućnostima ulaganja" .

Senator Čemblis je u ime šestorice senatora podržao zahtjev Crne Gore za prijem u Parterstvo za mir, rekavši kako to predstavlja korak u dobrom smjeru.

"Dobro je što Crna Gora ima rukovodstvo koje je odlučno da je vodi u pravcu pristupanja Partnerstvu za mir", kazao je Čemblis, negirajući da je posjeta američkih senatora povezana s predstojećim izborima u Crnoj Gori i da predstavlja podršku crnogorskoj vlasti.

"Naša posjeta je bila planirana prije referenduma i prije izbora i njen cilj nije podrška nijednoj političkoj strukturi već nastavak napora u cilju poboljšanja odnosa dvije zemlje", rekao je Čemblis, ističući da je "Crna Gora slobodno društvo".

"Imali smo priliku da razgovaramo ne samo sa predstavnicima jedne, već i druge političke opcije i da čujemo drugačija mišljenja", kazao je senator iz Džordžije.

Predsjednik Vujanović je istakao da je saradnja sa SAD strateški interes Crne Gore.

On je rekao da Crna Gora ima veliki interes za partnerstvo sa kompanijama SAD u svim oblastima, od privatizacije, investiranja do partnerstva sa crnogorskim kompanijama.

"Iskazao sam očekivanje da će američke kompanije biti sve prisutnije na ekonomskom prostoru Crne Gore i da ćemo intezivirati prezentaciju naših ekonomskih resursa na tržištu SAD", naveo je Vujanović. Vujanović se SAD zahvalio i zbog brzog priznanja državne nezavisnosti nakon referenduma, kao i za ekspertsku pomoć koju Vašington pruža u reformskim procesima u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG