Linkovi

Velike sile početkom septembra razmatraju uvođenje sankcija Iranu


Visoki funkcioneri vodećih svjetskih sila sastaće se u Evropi naredne sedmice, kako bi razmotrili uvođenje međunarodnih sankcija Iranu, ukoliko Teheran, kako se očekuje, ne ispuni zahtjev sadržan u rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN i ne obustavi obogaćivanje uranijuma.

Sjedinjene države će na sastanku velikih sila predstavljati podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns, dok će istovremeno - ambasador u UN, Džon Bolton, u Njujorku voditi odvojene razgogovore sa stalnim članicama Savjeta bezbjednosti i Njemačke.

Američki funkcioneri vjeruju da se dogovor o prvim sankcijama Teheranu može postići za nekoliko nedjelja.

Portparol Stejt dipartmenta Šon Mekormak rekao je da se nada da će uvođenje sankcija, Teheranu uputiti jasan signal da se radi o pitanju koje zabrinjava međunarodnu zajednicu i da će Iran morati da promijeni svoje ponašanje.

"Ako se to ponašanje ne popravi, izolacija će se pojačavati", kazao je Mekormak.

Vlasti u Teheranu su prošle sedmice saopštile da su spremne na ozbiljne razgovore, bez preduslova i za sada nema signala da se taj stav promijenio.

Štaviše, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad i u četvrtak je ponovio da Iran nikada neće odustati od prava na nuklearnu tehnologiju.

“Iranski narod nikada neće odustati od svog prava na nuklearnu tehnologiju za mirnodopske svrhe. Iran je odlučan da koristi tu tehnologiju”, rekao je Ahmadinedžad.

On je govorio i o tvrdnjama zapadnih država da Teheran pokušava da se domogne nuklearnog oružja.

”Zapad tvrdi da bi iransko znanje o nuklearnom procesu moglo da bude zloupotrijebljeno jednog dana, što je velika neistina”, kazao je Ahmadinedžad, naglašavajući kako Iran neće podleći prijetnjama i pritiscima.

XS
SM
MD
LG