Linkovi

IATA upozorava na mogući prekid transatlanskih letova


IATA – Međunarodno udruženje avio-prevoznika uputilo je upozorenje da bi kroz mesec dana trans-atlantski putnički saobraćaj, između SAD i EU, mogao da bude prekinut ako ne bude postignut novi sporazum o razmeni putničkih podataka, koji je neophodan iz bezbednosnih razloga. Iz Tokija izveštava novinar Glasa Amerike Stiv Herman.

Generalni driektor IATA-e, Međunarodnog udruženja avio-prevoznika, Đovani Bizinjani rekao je da je na pomolu moguća kriza za putnike koji lete preko Atlantika. Naime, evropski sud je pre 3 meseca proglasio ništavim sporazum između SAD i EU na osnovu koga su dve strane razmenjivale podatke o putnicima u avio saobraćaju.

To je učinjeno pošto je Evropski parlament doveo u pitanje taj sporazum usled brige o zaštiti tajnosti podataka. Sud je proglasio 30. septembar datumom do kada treba da bude postignut novi sporazum. U slučaju da dogovor do tada ne bude postignut, evropska stana neće imati zakonsku osnovu da dalje razmenjuje podatke o avio putnicima.

Bizinjani ukazuje da bi to moglo da prinudi avio-prevoznike da se ili pridržavaju američkog zakona i da krše evropske zakone, ili da odbiju da Sjeidnjenim Državama pruže podatke o putnicima. Sadašnji ugovor predviđa visoke kazne ili ukidanje prava sletanja za vazduhoplove onih kompanija koje se ne pridržavaju američkih zahteva da dostavljaju podatke o putnicima.

«Avio kompanije ne treba da biraju čije zakone da krše. Ako ne poštujemo SAD onda nas finansijski kažnjavaju. Ako izađemo u susret američkoj strani, onda nas u Evropi hapse pošto je tamo zakon o tajnosti podataka drugačiji. Ovo je upozorenje da rešenje treba brzo pronaći.»

IATA procenjuje da bi prekid trans-atlantskog putničkog saobraćaja pogodio više od 100 hiljada ljudi nedeljno. Američki i evropski funkcioneri su izrazili uverenje da je moguće postići novi sporazum. Kriza se pojavljuje upravo u vreme kada je avio-industrija počela da smanjuje birokratiju i troškove. Međunarodno udruženje avio-prevoznika čini čak 265 avio-kompanija, iz celog sveta. Organizacija naglašava da bi ove godine gubici u avio-industriji trebali da budu smanjeni za skoro 50%, zahvaljujući privrednom rastu i smanjenju troškova. Azijske i evropske kompanije bi trebalo da zabeleže pozitivne poslovne rezultate, ali cela industrija trpi posledice zbog gubitaka severnoameričkih prevoznika, koji iznose oko 4 i po milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG