Linkovi

Uhapšen poligamista sa federalne liste deset najtraženijih


Uhvaćen je poligamista Voren Džefs, jedan od deset najtraženijih sa liste američkog federalnog istražnog biroa (FBI). Na potjernici je stajalo upozorenje da se radi o opasnom i naoružanom čovjeku, a za informacije o njegovom kretanju nuđena je nagrada od 100.000 dolara. Uhapšen je kada ga je slučajno zaustavio saobraćajni policajac...

Uspješno je bježao više od godine, postavši jedan od najtraženijih na listi FBI. Bjegunac - poligamista Voren Džefs naišao je, u ponedjeljak uveče, na neočekivan «stop».

Vijest o hapšenju objelodanio je zvaničnik FBI Stiv Martinez.

Džefsa koji je bio u svom novom Kadilaku, prepoznao je i priveo, nakon rutinske saobraćajne kontrole, policajac iz Nevade.

Tužilac u Juti, Mark Šartlif, kaže da se konačno pokazalo kako Džefs nije nevidljiv i neuhvatljiv. Kod uhapšenog je nađeno 56 hiljada dolara u gotovom, 15 mobilnih telefona, 4 leptopa i tri perike.

Lokalni žitelji u Juti su na upite o Džefsovom skloništu – često odgovarali da ga je najbolje tražiti u paklu. Džefs je lider otpadničke, fundamentalističke mormonske crkve, čiji su sljedbenici locirani uglavnom u pograničnoj oblasti između Arizone i Jute. Žive u zajednicama u kojima je poligamija način života, odjevanje staromodno, a strancima se ne vjeruje.

Mišel Četvin, bivši član te sekte kaže da se svi njeni članovi osjećaju kao da su pod stalnom prismotrom.

Džefs koji je imao oko 40 supruga – tražen je u dvije savezne države zbog bračnih aranžmana sa maloljetnicama koje je udešavao starijim muškarcima. Flora Džesop je napustila sektu kao tinejdžer, jer je kako kaže, kao 16-togodišnjakinja prisilno udata za bliskog rođaka. Bila je prinuđena da bira između braka i doživotnog boravka u mentalnoj instituciji, jer ta sekta žene koje se bune drži u zatočeništvu.

Sektu danas slijedi oko 10 hiljada ljudi, a pitanje je kako će na njeno djelovanje uticati Džefsovo hapšenje.

Džon Krakauter, koji dobro poznaje situaciju kaže da ne vjeruje da će sekta izumrijeti, jer su njeni sljedbenici crpili dodatnu snagu iz svakog prethodnog progonstva.

XS
SM
MD
LG