Linkovi

Popović: Stavovi Beograda i UNOSEK-a se razlikuju


Međunarodni eksperti predvođeni predstavnikom EU u UNOSEK-uk, Štefanom Leneom, razgovarali su u Beogradu sa delom srpskog pregovaračkog tima zaduženim za ekonomiju, o imovinskim pitanjima, privatizaciji i dugovima.

Posle sastanka šef vladinog Ekonomskog tima za Kosovo Nenad Popović izjavio je da se suštinski razlikuju stavovi eksperata UNOSEK-a i članova srpskog pregovaračkog tima o privatizaciji na Kosovu :

"Mi smatramo da hitno treba objaviti moratorijum na dalju privatizaciju radi zaštite kosovske imovine, nažalost gospodin Lene i njegova ekipa smatraju da oni nemaju mandat za razgovore o privatizaciji i da je to stvar međunarodne administracije na Kosovu", rekao je Popović.

Kada je reč o dugovima, Popović je rekao da između UNOSEK-a i srpskih pregovarača nema nekih principijelnih razlika i da je jedini problem to što je usaglašavanje dugova sa albanskom stranom dosta dugotrajan proces.

U razgovoru sa ekonomskim ekspertima UNOSEK-a srpski ministar spoljnih poslova Vuk Drašković zauzeo se za striktno poštovanje evropskih propisa na Kosovu radi sprečavanja uzurpacije bilo čije imovine.

Pored ekonomskih eksperata, u Beogradu boravi i tim stručnjaka UNOSEK-a za zaštitu verske i kulturne baštine koji je razgovarao sa članovima srpskog pregovaračkog tima o unapređenju pregovora u toj oblasti. Na poslednjem sastanku u Beču, posvećenom ovoj temi, pregovarači dve strane nisu postigli ni principijelni dogovor oko povraćaja crkvene imovine.

XS
SM
MD
LG