Linkovi

Firme koje rukuju putničkim prtljagom imaju koristi od povišenih mera bezbednosti


Povišene mere bezbednosti na aerodromima, zavedene posle terorističkih napada izvršenih 11. septembra 2001. godine, naškodile su avio-prevoznicima – ali su dobro došle drugim kompanijama. Među firmama koje imaju koristi od njih su i kompanije koje rukuju prtljagom putnika u vazdušnom saobraćaju – pošto njihove usluge više ne koriste samo najbogatiji putnici. Prilog je pripremila novinar Glasa Amerike Monika Brejdi-Majerov.

Nensi Rouds je upravo doletela iz Ešvila, u Severnoj Karolini, pa, vidno uznemirena, čeka svoj prtljag na bostonskom aerodormu Logan.

«Tražim svoje stvari, ali moj kofer izgleda da nije stigao.»

Prema podacima sekretarijata za saobraćaj, američke avio kompanije su, od januara do juna ove godine, zagubile skoro 2 miliona komada prtljaga. Ali za te probleme postoji i drugo rešenje. U SAD postoje kompanije koje, na osnovu ugovora sa avio prevoznicima, putnicima omogućavaju da svoj prtljag čekiraju još pre polaska na aerodrom. Jedan od osnivača kompanije «Luggage Forward», Eron Kurli, kaže da takva usluga može da bude skupa, ali naglašava da ona štedi vreme.

«Tako mogu da uštede i po sat vremena, koje mogu da provedu na plaži ili sa rodbinom.»

Nakon što je nedavno objavljeno da je 10. avgusta sprečen teroristički napad tečnim eksplozivom, zabeležen je veliki porast u takvim uslugama. Kompanija «Bags Inc.» tvrdi da je njen biznis skočio između 20 i 40 procenata, a potpredsednik Den Šerfild dodaje da su avio kompanije presrećne da vide smanjenje zagušenja u čekaonicama.

«Mi smo od koristi svima - avio kompanijama, administraciji za bezbednost saobraćaja, a posebno putnicima.»

Šerfild napominje da je Administraciza za bezbednost saobraćaja zadovoljna pošto njeni radnici nisu zatrpani prtljagom, dok su putnici srećni pošto moraju mnogo manje da nose. Sa takvim stavom se, međutim, ne slaže Dejvid Kastelveter – portparol asocijacije najvećih američkih avio prevoznika.

On tvrdi da članice njegovog udruženja odlično rukuju prtljagom putnika i kaže da takve vrste dodatnih usluga predstavljaju ličan izbor svakog putnika. Bez obzira ko je u pravu, analitičari smatraju da će kompanije za posebno rukovanje prtljagom – zbog važećih bezbednosnih mera u vazduhoplovstvu – nastaviti sa rastom.

XS
SM
MD
LG