Linkovi

Mobilni telefoni, lep-top kompjuteri, e-mail pejdžeri «blekberi»...


Mobilni telefoni, lep-top kompjuteri, e-mail pejdžeri «blekberi»... svi ti uredjaji postali su veliki deo savremenog života. Amerikanci su gotovo ovisni o njima, do te mere da će uskoro mnoge kompanije u SAD morati da pravno odgovaraju ukoliko svoje zaposlene «navode» na takav stil života.

Ne zovu se oni uzalud «krekberi» ili «heroin koji staje u dlan. Oni su tu, prisutni su svuda, ili se pridružite i «navucite», ili će vas svi prestići».

Na veb sajtu Yo Tube već je postavljena parodija na sveprisutne mobilne telefone, lep-top kompjutere i blekberije... Ta strast parodirana je i u filmovima kao što je RV...Rik Ueno, menadžer hotela Šeraton u Čikagu, nudi svojim gostima mogućnost da prevazidju svoju zavisnost tako što će svoj blekberi zaključati u hotelskom sefu. On je prethodno i sam morao da prebrodi svoju zavisnost.

«Osećam se bolje, podlmadjeno, čak i kreativnije, i to je jedan od razloga što smo osmislili ovaj program»

Stručnjaci kažu da ljudi koji svakodnevno i stalno koriste tehnološke uredjaje mogu da razviju ozbiljnu ovisnost, što dovodi do anksioznosti, nesanice, bolesti... a da ne pominjemo razvode. U još neobjavljenom izveštaju, profesor Gejl Porter tvrdi da radnici mogu da tuže svoju firmu ako smatraju da ih šefovi podstiču, ili čak primoravaju da njihovi uredjaji budu uključeni 24 sata dnevno. Ona dodaje da poslodavci treba da podstaknu balans izmedju posla i privatnog života svojih zaposlenih. Anketama na početku leta uvrdjeno je da samo 40% Amerikanaca namerava da ode na odmor narednih šest meseci - što je najmanji broj za 28 godina. U sve se umešao čak i papa, pozivajući ljude da odvoje vreme kako bi obnovili svoj duhovni život i oživeli veze sa drugim ljudima. Drugim rečima – spustite taj mobilni telefon!

XS
SM
MD
LG