Linkovi

Sinemanija: Danas se bavimo karijerama pet izuzetnih rediteljki


Dok su žene odavno zauzele ravnopravno mesto sa muškarcima ispred kamera, žene u rediteljskoj stolici su pre izuzetak nego pravilo u svetskoj kinematografiji. Ipak, one su se oprobale u svim žanrovima, i dale im svoj specifični doprinos.

Na petom mestu se nalazi Dipa Mehta (Deepa Mehta), rediteljka koju neki nazivaju “lasom nove Indije”. Njena trilogija “Vatra”, “Zemlja” I “Voda” (‘Fire,’ ‘Earth’ and ‘Water’) skrenula je pažnju medjunarodne publike. Uprkos demonstracijama protiv filma, pomeranju snimanja i promenama glumačke ekipe, Mehta je uspela da ostvari svoj san i završi film “Voda” 2005, iako je rekla da više ne bi želela da ponovi to iskustvo.

"Da me neko pita želim li da sve to uradim ponovo – rekla bih ne. Bila je to prava velika borba. Život nam je bio ugrožen. I danas se sećam toga. Dlanovi mi se oznoje jer je bilo tako strašno…”

Verskim fundamentalistima nije se dopala Dipina priča o udovicama prognanim iz društva. Uzvratili su tako što su upali na set, I zapretili da će ubiti rediteljku i njene zvezde. Uprkos protestima, Dipa nije želela da odustane od filma, I snimila je ostvarenje velikog umetničkog kvaliteta.

Na četvrtom mestu liste talentovanih rediteljki je još jedna Indijka – Gurinda Čadha. Nakon što je režirala nagradjivane dokumentarne filmove za BBC, ona je prešla na igrane filmove i impresionirala svet mešajući elemente Bolivuda I zapadnog sveta u živopisnom filmu “Mlada i predrasuda”-“Bride and Prejudice”. Pre toga, Gurinda Čada je snimila još jedan hit – u kome je tradicionalne indijske vrednosti spojila sa fudbalom – rezultat je bio “Bend it Like Beckham”, film popularan širom sveta, koji je Gurindi doneo niz nagrada.

Na trećem mestu Sinemanija liste je Mira Nair. Mira je započela karijeru kao glumica, a kao I Gurindra Čada snimala je dokumentarne filmove sve do “Salam Bombaja”, svog prvog igranog filma. Njen “prvenac” nominovan je za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Mira je zatim dobila pohvale za “Monsunsku svadbu” i film ‘Hysterical Blindness’ da bi 2004. uradila adaptaciju klasičnog romana “Vašar taštine”. Glavna glumica Ris Viderspun oduševljeno je prihvatila mogućnost da saradjuje sa Mirom.

“Rad sa Mirom je bio zaista izuzetno iskustvo jer volim njene filmove. Upoznala sam je pre dve godine i pitala “možemo li da da nadjemo neki zajednički projekat ?” Zato, kada me je pozvala i predložila Vašar taštine – bila sam oduševljena”.

Mira Nair je danas rediteljka kojoj stižu brojne ponude, a priča se da joj je ponudjeno da režira jedan od filmova o Hariju Poteru.

A na drugom mestu zatičemo novozelandsku rediteljku Džejn Kempion. Posle nekoliko zapaženih kratkih filmova, Džejn je napisala i režirala svoj prvi igrani film “Sweetie” 1989. Danas ona saradjuje sa nekim od najvećih zvezda holivuda. 2003. režirala je triler “In the Cut” sa Meg Rajan i Markom Rafalom. Njen film iz 1993, “Klavir” doneo je ogroman uspeh svima koji su u njemu učestvovali. Džejn Kempion je nominovana za dva Oskara, za najbolju režiju i najbolji originalni scenario, i odnela nagradu za scenario. Film je takodje osvojio Zlatnu palmu u Kanu, a Kempion postala prva žena koja je ikada osvojila tu nagradu. Pod njenom režijom, dve glavne glumice u filmu, Holi Hanter i Ana Pakvin osvojile su Oskare za glavnu i epizodnu ulogu.

A na prvom mestu naše liste nalazi se članica čuvene filmske porodice – Sofija Kopola. Sofija je ćerka reditelja “Kuma” Frensisa Forda Kopole ali je definitivno izašla iz očeve senke i stvorila sopstveno ime. Prvo je došla sanjalačka adaptacija knjige “The Virgin Suicides” a zatim miljenik kritičara “Izgubljeni u prevodu” (“Lost in Translation”) sa Bilom Marijem, I Skarlet Džohensen. 2004. postala je prva Amerikanka ikada nominovana za Oskara za režiju, a kući je odnela zlatnu statuetu za najbolji originalni scenario. Njen novi projekat “Marija Antoaneta”, uprkos mešovitim reakcijama iz Kana, željno iščekuju svi koje zanima kako izgleda novo ostvarenje ove izuzetne mlade rediteljke.


XS
SM
MD
LG